hirdetés

Partnereink

Egy gyümölcspite, ami bárhogyan változtatható!

hirdetés

Egy gyümölcspite, ami bárhogyan változtatható!

A kétrétegű gyümülcsöspite tésztájához és töltelékéhez nem is kell olyan sok hozzávaló, az eredmény ennek ellenére gazdag és nagyon finom lesz. Irány a konyhába, láss neki pitét sütni!

A gyümölcspite tésztájához kell 2 és ½ bögre finomliszt, 1 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál só, 3 evőkanál növényi olaj, 1 bögre sótlan vaj, kockákra vágva (ne legyen jéghideg), ¼ bögre hideg víz, 2 teáskanál ecet vagy citromlé. A töltelékhez 5 db közepes alma (vagy más gyümölcs), 1 evőkanál friss citromlé,½ bögre kristálycukor, 1/3 bögre barnacukor, finoman lenyomkodva, 1 teáskanál őrölt fahéj, ¼ teáskanál őrölt szegfűbors, ¼ teáskanál reszelt szerecsendió, 2 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál sótlan vaj kell, na meg 1 egész tojás + 2 evőkanál víz a kenéshez, valamint cukor és fahéj a pite tetejének megszórásához.

hirdetés

A tészta elkészítése sem ördöngösség. A lisztet, a cukrot és a sót összeöntjük. Hozzáadjuk az olajat és kézi tésztakeverővel, elektromos mixerrel vagy tésztakeverő lapáttal ellátott konyhai robotgéppel addig keverjük, míg a liszt állaga egyenletesen morzsásnak néz ki. Beleöntjük a kockákra vágott vajat. A tésztát addig keverjük, amíg nagyjából összeáll, de kisebb vajdarabkák még látszanak. A vizet és az ecetet (vagy a citromlevet) összekeverjük, és egy mozdulattal a lisztes keverékre öntjük, majd jól elkerverjük. A tésztából két korongot formázunk, frissen tartó fóliával beborítjuk, és hűtőszekrényben legalább egy órán keresztül hűtjük. A tésztát sütés előtt hűtve 2 napig tárolhatjuk. Lefagyasztható, ebben az állapotban 3 hónapig tárolható.

Ezután jöhet a töltelék elkészítése is. Először is az almát meghámozzuk, nagyon vékonyan felszeleteljük, és leöntjük a citromlével. A felét serpenyőben vagy lábasban, közepes lángon melegítjük, míg levet ereszt, és megpuhul, azaz körülbelül 10 percig. Lyukas kiszedővel kiemeljük az almaszeleteket a serpenyőből, és a nyers almaszeletekkel összekeverjük, hogy lehűljön. Egy edényben összekeverjük a kristálycukrot, a barnacukrot, a fahéjat, a szegfűborsot és a szerecsendiót, majd amikor a keverék összeállt, az almaszeletekhez keverjük.

A nyújtás előtt 15-30 perccel elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből. Liszttel meghintett felületen az első tésztakorongot kerekre nyújtjuk úgy, hogy a vastagsága ne legyen több mint 1,5 cm. Egy 22 centi átmérőjű pitesütő formát kilisztezünk, a tésztával kibéleljük. A tészta alját zabpehellyel megszórjuk (ez majd segít felitatni a gyümölcsből kifolyó felesleges levet). Az almatölteléket a tésztakéregbe kanalazzuk, és a tetejére rakjuk a vajdarabkákat. A másik tésztakorongot az előzőhöz hasonlóan ugyanolyan vastagságúra kinyújtjuk, és az almák tetejére helyezzük.A tészta két rétegét összenyomkodjuk. Az összenyomott szélekbe ujjunkkal mélyedéseket nyomunk, hogy bordázott legyen. A tészta tetejét tojás-víz keverékkel megkenjük. Egy kevés cukrot fahéjjal összekeverünk és a pite tetejét ezzel megszórjuk. Ollóval a pite tetején nyílásokat nyitunk, hogy a gőz el tudjon szökni. A pitét sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 10 percig 200°C-on sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 190°C-ra csökkentjük, és a pitét további 40-50 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék bugyog. A pitét szeletelés előtt legalább 2 órát hűlni hagyjuk.

Kép: mindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés