2016 tavaszának legjobb sütijei
hirdetés
Amennyiben idén tavasszal valami újdonságot szeretnél készíteni, érdemes sütemények terén felfrissítened a receptárad.
A mingnonok most nagyon felkapottak a gyerekek körében, ezt tavaszias változatban el is készítheted. Ezen kívül készíthetsz Mária-szelet is, könnyedebb ízekért pedig joghurtos szeletet.
hirdetés
Tavaszi mignonok
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, 1 citrom héja.
A krémhez: 3 tojássárgája, 3 dl tej, 3 ek cukor, 300 g vaj, 1 ek keményítő, 1 vanília kikapart belseje vagy 1 teáskanál vanília aroma), 1 dl rum, 1 citrom héja, 1 ek friss citromlé.
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáadjuk a reszelt citrom héját is. Majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon egyenként 5-8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk őket jól kihűlni. A krémhez a tojások sárgáját a keményítővel és a cukorral kikeverjük. A tejet, a vanília kikapart belsejével egy lábosban felforraljuk. Ha felforrt, vékony sugárban hozzá keverjük a tojásos keverékhez, nagyon vigyázzunk, hogy ne öntsük rá a forró tejet egyszerre mert akkor megfőne a tojásunk. Ha csomómentesre kevertük visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön a rummal és a citrom héjával valamint levével együtt sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni langyosra. Ezután a vajat keverjük habosra, majd a langyos krémet beledolgozzuk. Tegyük a krémet fél órára hűtőszekrénybe, hogy teljesen kihűljön. Félreteszünk 3-4 evőkanálnyit a krémből, majd megtöltjük a lapokat és újabb fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A mignonok bevonásához én készen vettem cukormasszát amit 2 evőkanál vízzel kell felolvasztanunk gőz fölött és ezt tetszés szerint színezhetjük. Ezt a masszát cukrászkellékes boltokban betudjuk szerezni. A süteményt kockákra vágjuk, és megkenjük az oldalukat a félretett krémmel, majd átszúrjuk egy nagy villával és beleforgatjuk a folyékony masszánkba. Rácson hagyjuk lefolyni és tetszés szerint díszítjük.
Vaníliás-karamellás Mária szelet
Hozzávalók:
A tésztához: 8 db tojás, 8 ek víz, 10 ek porcukor, 25 dkg finomliszt, 1 cs sütőpor, 2 ek kakaópor.
A karamell öntethez: 20 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 2 dl habtejszín.
A krémhez: 3 cs vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 10 dkg cukor, 25 dkg vaj.
A tetejére: 3 dl habtejszín, 10 dkg csokoládéforgács.
Elkészítés: A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd tovább keverjük a kanalanként hozzáadott vízzel. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és könnyedén hozzáadjuk. Egy nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tészta háromnegyedét beleöntjük és elsimítjuk. A maradék negyedhez hozzákeverjük a kakaóport és foltokban rárakjuk a sárga tésztára. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A karamellöntethez a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd felöntjük habtejszínnel. Addig keverjük, míg elolvad benne a karamell, majd hozzákeverjük a vajat is. Lehűtjük, majd a kihűlt piskótára kenjük. A krémhez a pudingporokat a cukorral és a tejjel simára keverjük, felfőzzük, majd lehűtjük. Ezután összekeverjük a felhabosított vajjal. A krémet rákenjük a karamellrétegre, majd erre rétegezzük a keményre vert habtejszínt. Néhány órán át a hűtőben pihentetjük, majd megszórjuk csokiforgáccsal.
Joghurtos-gyümölcsös szelet
Hozzávalók: 3 db tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg natúr joghurt, 30 dkg finomliszt, 6 gramm sütőpor, 120 ml étolaj, 50 dkg vegyes gyümölcs.
Elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét a cukrokkal kemény habbá verjük, majd a tojássárgákkal, a joghurttal és az étolajjal elkevertem. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, és a masszához keverjük. 200 fokra előmelegítjük a sütőt. 20x30 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük, a tésztamasszát beleöntjük, majd a gyümölcsökkel megszórjuk, és 50 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát! Ha túl gyorsan pirul, félidőben takarjuk be alufóliával a tetejét.
Forrás: Mindmegette
Képek: partyponty.hu, recept.network.hu