Mindig jól jön egy kis újdonság!
hirdetés
A konyha a nőknek olyan, mint a gyereknek a játszótér: újabb és újabb lehetőségeket rejt, mindig találni új recepteket, amit érdemes kipróbálni. Régóta várjuk, hogy megoszthassuk ezeket a recepteket, hiszen egy dolog kellett már csak eljöjjön, méghozzá a tavasz!
1 – A hammameti rántotta különlegessége az olajbogyó és a tárkony. Ez a kombináció izgalmas és különleges. A rántotta hozzávalói: 6 tojás, késhegynyi törött bors, só, 1/2 teáskanál apróra vágott tárkony, 3 evőkanál olíva- vagy salátaolaj, 6 olajbogyó. Kézi habverővel keverjük a fűszereket a tojásba. Ezután verjük még egy percig. Öntsük teflonserpenyőbe az olajat. Ha már meleg, öntsük bele a tojást az olajbogyóval együtt. Tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük még 10 percig.
hirdetés
2 – Spanyol dresszinget is készíthetünk salátákhoz és különféle főtt tengeri halakhoz. Hozzávalói: 100 g vöröshagyma, 4 dl borecet, 3 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 db citrom, frissen őrölt fehér bors, só. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, mindkettőt tormareszelőn lereszeljük. A keverőedényben előkészített borecethez, olívaolajhoz, fehérborshoz, reszelt citrom héjához és a szűrt citromléhez hozzáadjuk a kétféle hagymát é a megfelelő mennyiségű vizet. Jól eldolgozzuk és hűtőbe tesszük.
3 – Ha már szóba jött a saláta, akkor a salátaleves sem maradhat ki a tavaszias levesek közül. Elkészítéséhez kell egy kevés vaj, pár felszeletelt gomba, két fej saláta, újhagyma, só, fehérbors, valamint egy kevés szerecsendió, ami igazán feldobja a levest. Egy fazékba olvasszunk fel a vajat, adjunk hozzá az összevágott újhagymát és a pár szem felvágott gombát. Pároljuk pár percig, majd szórjuk meg egy félmaréknyi liszttel. Zöldség alaplével és tejjel engedjük fel, majd fehérborssal, sóval, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Csíkokra vágott salátalevelet forralunk bele, tálaláskor pedig friss összevágott metélőhagymával szórjuk meg.
4 – Tavasszal ismét kedvelt a karfiol. A karfiol paradicsomos öntettel is nagyon izgalmas étel, elkészítésének hozzávalói a következők: 1 nagy tisztított karfiol, 1/2 kg kimagozott paradicsom, késhegynyi csípős pirospaprika, 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél, 1 csipet cukor, só, 1 fél evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, kevés reszelt sajt. Keverőgépben keverjük jól össze a paradicsomot, pirospaprikát, zellert, cukrot és sót. Közben készítsünk világos rántást a vajból és a lisztből. A paradicsomos pépet keverjük össze a rántással, és lassú tűzön forraljuk fel. Főzzük meg a karfiolt sós vízben. A főtt karfiolt tegyük tűzálló edénybe. Öntsük le a paradicsomos mártással, tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük 15-20 percig. Vegyük ki, szórjuk be a sajttal, és süssük, amíg a sajt pirulni nem kezd.
5 – Aki még nem evett sárközi tejfölös kalácsot, annak mindenképp érdemes kipróbálnia ezt a desszertet. Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dl tej, 3 teáskanál cukor, 50 g élesztő, 3 evőkanál olaj, kevés só, 1 tojás sárgája. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a tésztát kidolgozzuk. Meleg helyen 1–1,5 órát kelesztjük. A megkelt tésztából karikákat formálunk, vagy összefonunk 3 sodort rudat. Kikent tepsibe rakjuk, tetejét tojás sárgájával megkenjük és rövid ideig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben kisütjük. 4–5 doboz tejfölt sóval, borssal összekeverünk, kicsit zsíron felmelegítjük és a kisült langyos kalácsokat megforgatjuk benne, vagy szeleteit megkenve langyosan fogyasztjuk.
Kép: nydailynews.com