Még több tavaszi recept!
hirdetés
A tavasz rengeteg könnyed és finom ételekkel képes változatossá tenni táplálkozásunkat. A változatos étrend pedig jó közérzethez és tartós egészséghez vezet. Összeválogattunk néhány olyan receptet, ami különlegessé teheti a megszokott étrendünket, belopva ezzel valami újat is.
Majonézes csirkehús saláta
hirdetés
Hozzávalók: 15 dg sült csirkehús, 1 főtt tojás, fél kg burgonya, 2 db alma, 1 db csemegeuborka, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, kevés porcukor, só, fehérbors.
Elkészítése: A burgonyát vékony csíkokra vágjuk, sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sült húst is, a tojást, az almát és a csemegeuborkát. A tejfölt, majonézt, mustárt, porcukorral, pici sóval, fehérborssal elkeverjük, ráöntjük a salátára és óvatosan összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.
Sárgarépa és zeller krémleves
Egy lábasba tegyünk margarint és fonnyasszunk meg benne összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és az összevágott zellergumót is. Pároljuk pár percig, majd fűszerezzük a következőkkel: kakukkfűvel, fehér borssal, babérlevéllel, sóval. Engedjük fel vízzel és tejjel, majd dobjunk bele egy zöldségkockát. Ha a zöldségek megpuhultak, vegyük ki a babérlevelet, és kézi mixerrel pürésítsük. Tálaláskor egy pár csepp citrommal tegyük még pikánsabbá.
Császárspagetti
Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 10 dkg szeletelt húsos szalonna, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt , 2 tojás, kevés fehér bors, egy evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál só.
Elkészítés: a spagettit apró darabokra töröm és sós vízben megfőzöm. Meleg vízzel leöblítve leszűröm. A szalonnát nagyon vékony csíkokra vágom, zsírját kisütöm, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a sajtot, a borsot és a petrezselyemzöldet. Ha már nem nagyon forró, hozzáadom a tojással elhabart tejfölt és annyi sót, hogy erősen sósnak érezzem. Ezután beleforgatom a tésztát, majd az egészet beteszem a sütőbe, de csak annyi ideig sütöm, amíg színesedni kezd a teteje. Ügyelek arra, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor keserű lesz.
Burgonyafelfújt
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, só, 10 dkg vaj, 6 tojás, 1 dl tejföl, 8 dkg reszelt sajt, őrölt bors, vaj.
Elkészítése: A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még melegen meghámozzuk és áttörjük. A vajat habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A tejfölt, a kihűlt burgonyát meg a sajtot hozzáadjuk, utána sózzuk, megborsozzuk, és a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. Egy gyűrű- vagy kuglófformát kivajazunk, a burgonyás masszával megtöltjük, majd vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal 50 percig sütjük és gőzöljük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Tálaláskor a formát egy pillanatra hideg vízbe állítjuk, és tartalmát tálra borítjuk. Aki szereti, reszelt parmezán sajttal is megszórhatja.
Diós vajkrém
Hozzávalók: 12,5 dkg tisztított dió, 25 dkg lágy vaj, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál körtepálinka, 1 kg fehérkenyér.
Elkészítés: A diót kiválogatjuk, és ledaráljuk, majd hozzáadjuk a habosra kevert vajhoz. A mézzel, sóval, borssal és a körtepálinkával ízesítjük. A kenyeret szeletekre vágjuk, megpirítjuk, és kis tálkákban kínáljuk hozzá a vajat. Kenjük a meleg pirítósra!
Képek: receptek.co, birbike.blogspot.ro