hirdetés

Partnereink

Karácsonyi gasztroélmények hízás nélkül – így csináld!

hirdetés

Karácsonyi gasztroélmények hízás nélkül – így csináld!

 

Mivel szilveszter – ami az újévi fogadalmak ideje is - nem esik időben túl távol a karácsonytól, ez sokak számára azt jelenti, hogy az ünnepek alatt vég nélkül bejglizhetnek, hiszen amint felvirrad az év első napja, belekezdenek régóta halogatott diétájukba. A táplálkozási- életmód- és sportszakemberek egyértelműen elhatárolódnak az effajta elképzelésektől, és nem is véletlenül: a szervezet sokkolása nem sok jóra vezet. A teljes önsanyargatás például olyan hiányállapotot idézhet elő, amelyért aztán az ember busásan kárpótolja magát - finom falatok mértéktelen fogyasztásával. Mi lehet az arany középút a két véglet között? Erről csak egy dietetikustól kaphatunk megbízható információkat, ezért kerestük meg Ádám T. Juditot.

hirdetés

Mindenképpen a „jusson is, maradjon is” elvéből érdemes kiindulni. Mit is jelent ez? Mindenekelőtt kerülendő a karácsonyra és az ünneppel járó családi étkezésekre úgy tekinteni, mint egy lehetőségre, hogy teljesen elengedjük magunkat és kontrollálatlanul magunkhoz vegyünk mindent. Ugyanakkor a közös étkezések, ahogy a kifejezés is sugallja, a közösség építésére is szolgálnak, aki tehát kimarad belőle, az közösségi eseményből marad ki. Gondoljunk csak bele, mennyire szokatlan, ha valaki egy finomságokkal megrakott asztalnál ásványvízzel koccint, és esetleg csipeget egy kis nyers salátát, miközben mindenki élvezettel falatozik. Hogyan érhető el a kívánt, szélsőségektől mentes állapot ebben a helyzetben? Milyen trükkök állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat, mégse kelljen 3 kiló felesleggel számolnunk, ha az ünnepek után mérlegre állunk? Ádám T. Juditot, a judiet.hu dietetikusát kérdeztük.

Igaz, hogy az intenzív ízek csökkentik az étvágyat, illetve bizonyos mértékben eltelítenek, így az ember kisebb mennyiséggel is "jól lakik"?

A csípőspaprika például egy olyan erős ízű alapanyag, amelynek igazoltan van étvágycsökkentő és anyagcserét fokozó hatása, de ez igen kis mértékű, és csak azoknál működik, akik nincsenek hozzászokva. Így egy fogyókúra sikerességéhez némileg hozzájárulhat, de csodaszernek nem nevezném. Általánosságban elmondható, hogy akik enyhe fűszerezéshez szoktak, azok az intenzív ízű ételből kevesebbet esznek, vagy nem bírják a túl sós vagy túl édes ételt megenni. Akik viszont erős ízekhez vannak szokva, azok később a natúr étellel nehezebben laknak jól, abból nagyobb adag sem okoz olyan örömérzetet és jóllakottságot, így ők könnyen „telhetetlenné” válnak.

Mindig erről szól a vita, de mi az igazság: éhesen, vagy nem éhesen érdemes főzni?

Éhesen főzni leginkább azért „veszélyes”, mert az ember hajlamos főzés közben csipegetni, bekapkodni ezt-azt, és mire az étel elkészül, nem marad semmi étvágya. De aztán mégis úgy érzi: „ha már megfőztem, hát kész van, akkor csak azért is eszem belőle”, így az összes bevitt tápanyag jóval több lehet, mint ha csak nyugodtan megebédeltünk volna.

A tipikus karácsonyi ételek közül melyek azok, amelyekből érdemes kisebb mennyiséget fogyasztani vagy elhagyni?

Ha ebédről van szó, kezdjünk levessel. Ez általában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a főételek (főleg kenyér és tészta nélkül), és egy tányérnyi után nyilván kevesebbet eszünk a második fogásból. Válogassunk okosan. A rántott hal például, mint minden bő olajban sült étel, rendkívül zsírdús és sok kalóriát tartalmaz. Jó hír viszont, hogy sütőben is elkészíthető kevesebb olaj felhasználásával. Ha viszont ragaszkodnánk a rántotthoz, akkor ahhoz már semmiképp ne válasszunk nehéz majonézes burgonya- vagy kukoricasalátát, helyette inkább friss kevert salátát. A klasszikus töltött káposzta receptjét is megvariálhatjuk kissé: rizs helyett zabpelyhet használva a töltelékhez rostgazdagabbá tehetjük a fogást. Húsok köreteként kiváló és emellett ünnepi hangulatot idéző lehet a párolt gyümölcs (alma, körte, friss ananász), ezáltal sokkal kevesebb szénhidrátot és kalóriát fogyasztunk, mint ha rizst, tésztafélét vagy burgonyát tennénk a tányérra. Fontos, hogy mennyiségben is húzzuk meg a határt, hiszen hiába készítjük egészséges receptúra alapján a fogásokat, ha aztán korlátlanul eszünk belőlük. Édességeket készíthetünk cukor nélkül is, de a legfontosabb a mérték: a bejgli vagy a mézeskalács ne legyen önálló étkezés, mert úgy túl sok fogyna, inkább egy szeletnyi desszertet hagyjunk a főétkezés végére.

A kulináris élmények tehát nem feltétlenül jelentenek plusz kilókat vagy centiket! Ha pedig a karácsony nyújtotta gasztronómiai élvezetekre hangolódnál, esetleg inspirációt gyűjtenél az idei menühöz a magyar konyha tradicionális karácsonyi költeményein kívül más közép-európai országok ételeiből is, ne hagyd ki a TLC legújabb sorozatát, A legjobb karácsonyi vacsora című műsort! Az adásokban magyar, román, bolgár és szerb mesterszakácsok készítik el a hagyományos ünnepi menüket, és egymás műveit is kommentálják. Hazánkat Jókuti András képviseli, a műsor ideje alatt pedig a www.bestchristmasdinner.com oldalon szavazhatsz a kedvenc ételedre!

Szöveg: LWp Kommunikáció

Kép: origo.hu

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 07.30.

Ma Judit, Xénia napja van.

Új alkalmazás segíti a magyarokat a fogyókúrában

Immáron a magyar piacon is elérhető a cseh Dine4Fit applikáció, amely a fogyókúrás appok között Közép-Európa egyik legmeghatározóbb alkalmazásává vált...

  • 2021-07-30 12:40
Dánielfy Gergő az Én Vagyok Itt! műsorvezetőjeként debütált

Új, de mégis ismerős arcot láthattak az M2 Petőfi TV nézői kedd este az Én Vagyok Itt! műsorvezetőjeként. A Dal 2018 felfedezettje, Dánielfy Gergő pró...

  • 2021-07-30 11:06
Katalin hercegnének köszönhetik a nők, hogy nyáron már nem muszáj harisnyát viselni

Néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a nejlonharisnya eltűnik az elengáns viselet alapdarabjai közül. A brit hercegné, Kate Mi...

  • 2021-07-30 09:11
Bánfalvy Ágnes elárulta, miért mondott nemet élete egyik nagy lehetőségére

A Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorának legutóbbi adásában Nádas György műsorvezető Bánfalvy Ágnessel beszélgetett. A közkedvelt színművész nemcsak ...

  • 2021-07-30 07:54
Új címet kapott Eperjes Károly első filmje

Eperjes Károly első rendezésében a kommunista diktatúra keresztényüldözéseit vitte filmvászonra, amelynek részleteiről az M5 kulturális csatorna Libre...

  • 2021-07-30 06:47

hirdetés

Egyedi élményeket kínál a Lupa a Strandok Éjszakáján

A hazai strandkultúra ünnepén, július 31-én, a Strandok Éjszakáján számos program csalogatja a látogatókat a karibi hangulatot idéző pálmafás, fehérho...

  • 2021-07-28 18:45
Meddig tart ki az otthonteremtési program lendülete?

Az otthonteremtési programok előrehaladtával egyre szűkül majd azoknak a köre, akik igénybe tudják venni a támogatásokat, ez pedig megtorpanáshoz veze...

  • 2021-07-28 16:47
Végre kiderül, hogy mit dob a grillrácsra az ország

Divat lett a grillezés! Ma már nem kell hatalmas kert hozzá, akár az erkélyen is sütögethetünk – a biztonsági előírásokat betartva. Grillezünk barátok...

  • 2021-07-28 14:35
Kiderült mennyi PET-palacktól óvták meg a Földet a magyarok

A világ legnagyobb szódagépgyártója, a SodaStream összesítése szerint a magyar vásárlók 2019 júniusa és 2021 júniusa között 225 millió PET-palacktól ó...

  • 2021-07-28 13:24
Mr. Tibowsky Pop-Up Days a Tipton Eyeworks budapesti showroomjában

Mr. Tibowskynak, hazánk egyik leghírhedtebb tetováló- és képzőművészének, akit az sem rettent vissza, hogy a börtönökben inspirálódjon, július 29-től ...

  • 2021-07-28 12:34

Minden cikk

hirdetés

hirdetés