hirdetés

Partnereink

Wasabival a vírusok ellen

hirdetés

Wasabival a vírusok ellen

Aki evett már sushit, ismeri a wasabit is, a zöld pasztát ugyanis gyakran szolgálják fel vele együtt. A japán fűszer első próbájakor résen kell lenni, mert a wasabi íze rendkívül erős. Ellentétben chilivel, amelynek erős íze a szájban, különösen a nyelven bontakozik ki, a wasabi erőssége az orrba száll és a torokban éget, ebben hasonló a tormához.

A wasabi növény fő gyökerét, a rizómát fűszerként használják Japánban. A rizómát fából készült táblán szétmorzsolják, így készül a zöld massza. A paszta íze nem csak erős, hanem egy kissé édeskés is.

hirdetés

A tormához és a mustárhoz hasonlóan a wasabi erőssége a mustárolajban rejlik, ugyanis tartalmazza a glucocochlearin és szinigrin mustárolajokat, amelyek megtalálhatók mustárban és a tormában is. A tormával ellentétben a wasabi erőssége gyorsabban megszűnik: már fél óra múlva elveszti erejét.

A wasabi jótékony hatása

A wasabi fogyasztása pozitív hatással van az emésztésre, mert segíti és stabilizálja azt. Az erős mustárolajok gátolják a káros baktériumok szaporodását a szervezetben, ezért a mustárolajok növényi antibiotikumként is ismertek. A baktériumok mellett a mustárolajok leküzdik a vírusokat, gombákat is, különösen hatásosak a felső légúti és a húgyúti fertőzéseknél. Az erős paszta stimulálja az immunrendszert és növeli az immunsejtek számát, segít a máj méregtelenítésében.

Mint más csípős fűszereket, a wasabit is csak mértékkel élvezzük, mert a túl fűszeres ételek negatív hatással is lehetnek egészségünkre. Különösen a gyomorpanaszokban szenvedők legyenek óvatosak: a fűszeres ételek ugyanis gyomorégést, gyomorfájdalmakat és hasmenést okozhatnak.

Beceneve „zöld torma”

A wasabi elsősorban a hagyományos japán ételek készítésénél játszik döntő szerepet, nélküle nehezen képzelhető el a sushi vagy sashimi. Friss wasabit Japánon kívül nehéz beszerezni, ezért Európában többnyire tubusban pasztaként, vagy porként kapható. Ez utóbbit vízzel kell elkeverni. Mivel a mustárolajok levegőn oxidálódnak és ezáltal elvesztik erősségüket, a tubust használat után azonnal újra le kell zárni.

A wasabi vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy sok wasabi paszta a valóságban fehér tormából készül, mert ez sokkal olcsóbb. Mesterséges színezékek segítségével zöld pasztát varázsolnak a fehér tormából, így szerezte a wasabi a „zöld torma” becenevet.

Krumplipüré wasabival

A hal és a sushi mellett a wasabival a földimogyoró, rizs vagy borsó is ízesíthető. Időközben már sajtot is kínálnak wasabi ízesítéssel.

Ízletes halköretként szolgálhat a wasabi burgonyapürével: ehhez meghámozunk 800 g burgonyát és körülbelül 20 percig főzzük, majd péppé törjük. Közben 150 ml tejet 150 ml tejszínt és 30 g vajat összekeverünk, felforraljuk, és egy kis sóval ízesítjük. A keveréket hozzáadjuk a krumplipüréhez, és három evőkanál citromlével, egy evőkanálnyi wasabi pasztával elkeverjük. A burgonyát ízlés szerint fűszerezhetjük.

Aki szeretne kísérletezni a wasabival, mindig gondoljon a rendkívül erős ízére. Különösen az újoncok legyenek óvatosak, a fűszert kis mennyiségben használják!

Forrás: Natúrsziget

Fotó: Forbes

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.22.

Ma Cecília napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés