Körtés pite túróval, karamellel
hirdetés
Most érdemes kihasználni azt, hogy az ősz gyümölcsben gazdag! A körte tökéletesen elfér egy pitében, tápláló desszert az egész család számára.
Hozzávalók:
hirdetés
A tésztához
- 15 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 30 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- A töltelékhez
- 40 g étkezési keményítő
- 3 dl tej
- 8 dkg cukor (ízlés szerint)
- 25 dkg tehéntúró
- 4 db körte
- 10 dkg lekvár/ dzsem
A tetejére
- 5 ek méz
- 1 dl víz
Elkészítés:
- Az étkezési keményítőhöz apránként hozzáadjuk a tejet és a cukrot, csomómentesen elkeverjük, és pudingot főzünk belőle. Félretesszük hűlni.
- A tészta hozzávalóiból homogén masszát gyúrunk (egész könnyen megy, szépen összeáll és nem ragad le nyújtáskor sem). Folpackba csomagolva fél órán át hűtjük.
- Amikor a puding langyosra hűlt, alaposan kikeverjük a túróval.
- A tésztát kinyújtjuk és a pitetálat/fém gyümölcstortaformát kibéleljük vele, a túllógó részeket levágjuk.
- A tésztára halmozzuk a túrókrémet, majd megkenjük lekvárral és a tetején csinosan elrendezzük a körtecikkekeket (meghámozni nem kell.) Tipp: a körtét ne szeleteljük fel előre, mert bebarnul, csak akkor, amikor már a többivel kész vagyunk.
- Előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a karamellt: a mézet lábosban karamellizáljuk, olyan színűre, mint a Dobos tortán a cukor, majd meleg vízzel felöntjük. Tipp:a lábost a tűzről vonjuk le és ne álljunk közel hozzá, mert felcsap a gőz, vagy mi:)Ezután visszaforraljuk kb. méz sűrűségűre.
- A megsült torta tetejére csorgatjuk a karamellt.
- Langyosan-hidegen szeleteljük.
Forrás: Nosalty