Mogyoróillatú nutellás süti
hirdetés
Ez a finomság gyorsan elkészül (a barnított vajat előre elkészíthetjük). Vigyázzunk, ne süssük túl! Kávé, tea mellé nagyszerű reggeli vagy uzsonna.
Hozzávalók:
hirdetés
- 30 dkg vaj
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg barna cukor
- 6 db tojás
- 1.5 db vanília (1 rúd kikapart magjai)
- 3 ek amarettó (vagy rum)
- 30 dkg nutella
Elkészítés:
- Először készítsünk barnított vajat: egy magasabb falú fém edényben közepes hőfokon melegítsük fel a vajat, addig forraljuk, ameddig megbarnul, habos és mogyoróillatú nem lesz. Menet közben mozgassuk a serpenyőt körbe-körbe, hogy a vaj teljes terjedelmében forrjon, ne égjen és kozmáljon oda. Vigyázat, folyamatos odafigyelést igényel, ha kilöttyen még lángra is kaphat! A kész barna vajat öntsük egy tálba, fedjük le, és tegyük a hűtőbe úgy 20-30 percre, hogy teljesen lehűljön.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy kb. 20x25 cm-es kerámia vagy üveg sütőtálat kenjünk jól ki vajjal.
- Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet, majd tegyük félre.
- Vegyük ki a hűtőből a vajas tálat, és kézi habverővel keverjük simára benne a barna cukrot és a barna vajat. Ekkor folyamatos keverés mellett egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, végül a vaníliát és az amarettót.
- A liszthez adagoljuk hozzá a vajas keveréket, spatulával éppen csak keverjük át, nem kell sokáig és teljesen simára, mintha csak muffint sütnénk.
- Öntsük a tészta 2/3-át a vajjal kikent tepsibe, kanalazzuk rá a nutellát, hogy mindenhová jusson belőle, majd fedjük be az egészet a tésztamaradékkal. Spatulával segítsük tökéletesíteni a bevonatot.
- Mehet is az előmelegített sütőbe a nutellás blondie úgy 15-20 percre sülni. Végezzünk hústű- vagy fogpiszkáló-próbát, ha nem tésztától ragacsosan jön ki a sütiből, akkor lesz jó.
- Az elkészült sütit tegyük sütirácsra, amikor teljesen kihűlt, akkor szeleteljük. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty