Kihagyhatatlan: Kékszőlős, sült ordatorta
hirdetés
Sok nemzetnek megvan a maga saját sült sajttortája, és a különböző verziók mind nagyon izgalmasak és ízletesek. Ezen felbuzdulva itt egy, nagyjából magyaros ízeket felvonultató sajttorta: a szőlős ordatorta.
Hozzávalók:
hirdetés
Tészta
- 55 g mandulapehely (pirított)
- 80 g cukor
- 130 g finomliszt
- 115 g vaj
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Szőlőzselé
- 900 g kékszőlő (kb. 5 közepes fürt)
- 100 g cukor
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 5 szál kakukkfű
- 1 csomag tortazselé
Ordakrém és összeállítás
- 700 g orda (a krémes, lágy fajta)
- 120 g cukor
- 4 db tojás
- 1 ek tejföl
- 1 ek finomliszt
- 3 csepp vaníliaaroma
- 1 citromból nyert citromhéj
- 50 g vaj
Elkészítés:
Tészta
- A pihentetés miatt kezdjük a tésztával: tegyük egy aprítógépbe a lisztet, cukrot, mandulát és a sót. Dolgozzuk egyenletesen homokszerűre, majd adjuk hozzá a vajat. Pár másodperc alatt elkezd majd összeállni, ezen a ponton adjuk hozzá a tojássárgáját is.
- Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor nem lesz omlós. Amint azt látjuk, hogy egyben van a massza, zárjuk el a gépet, és kézzel formázzunk egy labdát a tésztából. A többi lépés erejéig tegyük a hűtőbe, hogy visszadermedjen benne a vaj.
Szőlőzselé
- Ezután jöhet a szőlő: nagyjából 5-6 közepes fürtről szedjük le a szemeket (nem baj, ha marad benne néhány szár, mert passzírozni fogjuk), mossuk meg, és mérjük le őket. A megtisztított gyümölcs súlya legyen 900 gramm.
- A szemeket tegyük egy fazékba a cukorral, majd közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig, amíg teljesen szét nem fő. Erre rásegíthetünk egy krumplinyomóval is.
- A megfőtt szőlőt passzírozzuk át egy sűrű szűrőn. Adjuk az így kapott szőlőléhez a citromot és a kakukkfüvet, forraljuk fel, majd levéve a lángról hagyjuk állni, hogy a fűszer íze átjárja az egészet.
Ordakrém és összeállítás
- Amíg a szőlő rotyog, keverjük be az ordakrémet. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük habbá, a sárgáját pedig adjuk az összes többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba. Géppel keverjük össze a krémet (az orda kissé darabos állagú marad, de ez nem baj), majd kézzel forgassuk bele a habos tojásfehérjét is. Felhasználásig tegyük ezt is hűtőbe.
- Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra, és vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek formát. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Akkora legyen, hogy a forma oldalának feléig (vagy egy kicsit feljebb) érjen. A sodrófára felcsavarva, óvatosan engedjük bele a formába a tésztát, és igazítsuk el. Ha esetleg szétszakadna (a melegben túl lágy lesz), semmi baj, a lyukas részeket pótoljuk ki, nyomkodjuk bele a darabokat a formába.
- Szurkáljuk meg villával, majd béleljük ki alufóliával vagy sütőpapírral a tésztát. Öntsünk bele szárazbabot, rizst vagy egyéb süthető nehezéket, így a tészta nem fog összeesni vagy felpúposodni. Süssük a nehezékkel 20 percig, majd nélküle további 10 percig.
- Vegyük ki a sütőből, és kenjük be a tojásfehérjével, ami a tésztakészítésből maradt. Ez a vékony fehérjeréteg megakadályozza majd, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Öntsük az ordakrémet a formába, és egyengessük el a tetejét egy spatulával.
- A tortát süssük nagyjából 1 óra 15 perc erejéig, amíg a teteje kissé púpos és foltokban aranybarna nem lesz. Vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Amikor kihűlt a torta, halásszuk ki a kakukkfű szálait a szőlőléből. Melegítsük fel, és keverjük hozzá a tortazselét. A tasak instrukciói szerint főzzük meg, majd öntsük a torta tetejére. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe a kész tortát, minimum 4 órára.
Forrás: Nosalty