Igazi őszi fogás: gesztenyés paszternákkrémleves
hirdetés
A pasztinák vagy paszternák méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig nagyon szuper fogásokat készíthetünk belőle. Mi most egy csodálatosan krémes, gesztenyével turbósított, telt ízű levest hoztunk Nektek, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók:
hirdetés
Leves
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 db újhagyma
- 50 dkg pasztinák
- 2 közepes db burgonya
- 1.3 l alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 40 dkg gesztenye
- 1.5 dl habtejszín
Pirított gesztenye
- 5 dkg gesztenye
- 2 ek vaj
- 5 szál rozmaring
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábosban felhevítjük a vajat és az olívaolajat, majd üvegesre pároljuk rajta a vörös- és újhagymát.
- Hozzáadjuk a felkockázott pasztinákot, és fedő alatt félpuhára pároljuk - az se baj, ha egy picit meg is pirul, nagyszerű íze lesz tőle a levesnek.
- Jöhet bele a burgonya és az alaplé. Sózzuk-borsozzuk, és belereszelünk annyi szerecsendiót, amennyit nem szégyellünk. Lefedve, a burgonya puhulásáig főzzük.
- Ha már minden kellően megpuhult, jöhet bele a főtt gesztenye (nagyobb boltokban kapható zacskós vagy fagyasztott főtt gesztenye, de házilag is elkészíthetjük).
- Botmixerrel csomómentesre turmixoljuk, majd hozzákeverjük a habtejszínt.
- Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd rádobjuk a rozmaringszálakat. A gesztenyét 2-3 mm vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukat alaposan lepirítjuk a rozmaringos vajon.
- A levest melegen tálaljuk, és a rozmaringos pirított gesztenyével garnírozzuk.
Forrás: Nosalty