Chococcino szelet
hirdetés
Hogy ez a sütemény mennyire látványos, abban nem foglalunk állást, a kép magáért beszél. Nagyon finom, alul tömény csokis tészta, pici kávéval, a tetején pedig egy lágy, enyhén kávés mascarponés-tejszínes krém.
Hozzávalók:
hirdetés
A tésztához
- 100 g étcsokoládé (lehet kávés is)
- 1 ek napraforgó olaj
- 175 g barna cukor
- 2 db tojás
- 100 g vaj (nagyon lágy)
- 20 g cukrozatlan kakaópor
- 80 g finomliszt
- 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
- 1 csipet só
- 1.5 ek feketekávé (erős)
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 150 ml habtejszín
- 100 ml tej
- 5 ek porcukor
- 10 g zselatin (vagy 1 cs zselatinfix)
- 1.5 teáskanál instant kávé
- 1 dl víz
A tetejére
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük. A darabokra tördelt csokoládét 1 ek olajjal óvatosan felmelegítjük, félretesszük.
- A barna cukrot az egész tojásokkal elektromos mixerrel jó habosra keverjük (2-3 perc), majd hozzáadjuk a nagyon lágy vajat és azzal habosítjuk tovább, pár percig. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, majd a végén az olvasztott csokit, kávét, és kikeverjük.
- A tepsit kivajazzuk (az oldalát is) és sütőpapírral kibéleljük (az oldalát is) úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb gyűrődés legyen rajta. Belesimítjuk a krémet.
- Megsütjük (pontosan 20 percig és egy másodperccel sem tovább!) , majd hűtjük.
- A krémhez a zselatint csomómentesen elkeverjük a kávéban és felmelegítjük (forralni nem szabad), félretesszük hűlni.
- A mascarponét a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, simára keverjük, majd a végén vékony sugárban hozzáöntjük a langyosra hűlt kávés zselatint és jó alaposan, gyors mozdulatokkal elkeverjük. (Ha zselatin fixszel dolgozunk egyszerűbb a dolog, hiszen az instant zselatint nem kell melegíteni: a krém hozzávalóit mixerrel alaposan kikeverjük az alábbi sorrendben: mascarpone habosra, tejszín, tej, kávé, zselatin fix, legvégén porcukor.) Kóstoljuk meg, ha valaki kávésabban, vagy édesebben szereti, tehet még hozzá.
- A masszát a sütemény tetejére simítjuk és hűtőben dermesztjük (egy éjszaka jót tesz neki). Papírral együtt kiemeljük és kockára szeljük. Tetejére keserű kakaóport hintünk.
Forrás: Nosalty