Kölesgombóc, a reform édesség
hirdetés
A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes állagot ad a gombócoknak, a citromhéj pedig igazán frissé varázsolja őket, ráadásul nagyon jól harmonizál a kókusztejjel.
Szóval vegán túrógombócság ide vagy oda, ez a szuper édesség bizony megérdemli, hogy saját jogán legyen a repertoárunk része, hiszen nagyszerűen variálható, egyszerű és finom receptről van szó.
hirdetés
Hozzávalók:
A gombócokhoz: 20 dkg köles, 4 dl víz, 3 dl kókusztej (sűrű, konzerves), 5 tk cukor, 1 csipet só, 1 citromból nyert citromhéj, 0.5 citromból nyert citromlé, 60 g kukoricadara, 20 g kókuszreszelék
A pirított morzsához: 1 ek olívaolaj, 0.5 bögre zsemlemorzsa, 25 g kókuszreszelék
Elkészítés:
A kölest felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, picit megkavarjuk, majd legalább egy órát ázni hagyjuk. Utána a kölest leszűrjük, és egy kisebb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vizet és a kókusztejet. Ízlés szerint cukrozzuk (ez a kókusztej édességétől is függ), majd hozzáreszeljük egy citrom héját és belefacsarjuk a felének a levét. Folyamatos kevergés mellett gyöngyözésig melegítjük, ekkor hozzákeverjük a kukoricadarát és a kókuszreszeléket. Csomómentesre keverjük, majd alacsonyabb lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg szinte elválik az edény falától. Könnyen tesztelhetjük az állagát, ha egy kanállával kiveszünk, és pár percre a hűtőbe rakjuk: ha szépen gyúrhatóra dermed, akkor jó.
Amikor már megfelelő állagú a masszánk, levesszük a tűzről, és egy alufóliával bélelt tálcára kanalazzuk. Szép, egyenletesen elsimítjuk ezen, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a pirított morzsát: ehhez egy kevés olajat hevítünk, amin aranybarmára pirítjuk a zsemlemorzsa-kókuszreszelék keveréket. A kihűlt masszából nedves kézzel sárgabarack méretű gombócokat gyúrunk, amiket utolsó lépésként a pirított zsemlemorzsában meghempergetünk.
Forrás: Nosalty