Lúdláb, a könnyű csokis desszert
hirdetés
Aki odavan a meggy savanykás, valamint a kakaó markáns kesernyés ízéért, annak ez a kombináció tökéletes lesz. A lúdláb ugyanis mindkét alapanyagot gazdagon tartalmazza.
Hozzávalók:
hirdetés
A kakaós piskótához: 5 db tojás, 5 ek porcukor, 4 ek rétesliszt, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 kk sütőpor
A krémhez: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 dkg cukrozatlan kakaópor, 2.5 dl tej, 3 evőkanál rétesliszt, 15 dkg meggybefőtt (vagy fagyasztott, magozott), 0.5 dl meggylé, 1.5 dl rum, 1 csomag vaníliás cukor
A csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os), 10 dkg vaj
Elkészítés:
A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.
Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet. Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed. A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét. Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük: egyenlő méretű téglalapokat vágunk, a téglalapokat keresztben megfelezzük.
Forrás: Nosalty