5 perces köret csirkéhez, ráadásul olcsó is!
hirdetés
Ez a köret népszerű a családomban. Utánozni próbálták már, de kiderült már az is, hogy kinek miért nem sikerült. Most elárulom a receptet is, valamint megsúgom, mire kell igazán odafigyelni a párolt színes köret elkészítésénél.
A párolt színes körettel először egy önkiszolgálóban találkoztam. Annyira jól nézett ki, hogy nem tudtam róla levenni a szemem. Pedig nem egy nagy was is das, ugyanis az alaprecept színes húsos paprikákból és félbe-negyedve vágott csiperkegombából áll.
hirdetés
Nekem annyira megtetszett, hogy első utam a szupermarketbe vezetett, vettem zöld, sárga és piros paprikát, kiválogattam a legkisebb gombafejeket, irány a húsos pult, majd rohanás haza. A csirkét is, amit a köret mellé szoktam készíteni, többnyire hamar elkészítem. Gondos megtisztítása után combok esetén leveszem a bőrt (rajta hagyható, csak a párom kedvéért veszem le), csirkemell esetén pedig szinte semmi teendőm nincs. Befűszerezem sóval, borssal, néha hintek rá egy kis grill fűszert, alufóliát rá és be a sütőbe! Az majd végzi a dolgát. Még olajat, vizet sem teszek az aljára, mert az alufólia alatt enged a csirke annyi zsiradékot és vizet, hogy ne kapjon oda, ugyanakkor olyan omlós maradjon, hogy szétolvad a szájban.
De térjünk vissza a köretre. A színes paprikákat szépen megmosom, majd jó nagy kockákra vágom. A gombákat szintén félbe vágom a gondos tisztítás után. Én wok-ot vagy hatalmas serpenyőt javasolok a pároláshoz, de ha vendégsereget várunk, akkor nyugodtan előkerülhet egy hatalmas edény is. A köretre kevés olaj és tényleg nagyon kevés víz kerül, enyhén vegetával fűszerezem, majd 5 percig kavargatom a tűzön. Miután elzártuk alatta a lángot, meg szoktam szórni oreánóval és/vagy bazsalikommal, ettől olyan különleges lesz az íze.
Kész is van, jöhet mellé a csirke, azután már lehet is fogyasztani. Sok esetben még kenyér sem kell hozzá (vannak ugyanis olyanok, akik mindenhez, de tényleg mindenhez kenyeret esznek), hiszen a cél, hogy egészséges ételt fogyasszunk.
A párolt színes köret előnyei
Először is könnyed, nem hízlal. Másodszor nagyon hamar elkészül. Tényleg csak 5 perc! Ezért ha vendégeket vársz, a hús tálalása előtt 10 perccel ráérsz tűzre tenni és néhányszor megforgatni egy fakanállal. A harmadik jó dolog az, hogy a paprikában megmarad a C-vitamin. Mint tudjuk, főzéssel a C-vitamin eltűnik a zöldségekből, de ebben az esetben a rövid párolásnak köszönhetően a paprika félig ropogós marad, lédús, és a C-vitaminnak ideje sincs „lelépni”. A köret szezonálisan variálható. Készítettem már kockára vágott tökkel is, kerülhet bele póréhagyma-karika vagy épp újhagyma. Megbolondítható olívabogyó karikákkal is. De az is jó benne, hogy csakis színes paprikákkal dolgozva is ugyanolyan remek, mint mással kombinálva. Ha találsz halványsárga, vadsárga, halványzöld, sötétzöld, narancssárga és piros paprikákat, akkor elég, ha mindegyikből 1 db-ot veszel, máris 6-7 főre elegendő köreted lesz. Nem utolsó sorban pedig olcsó. Színekben gazdag, ezért sokan azt hiszik, hogy valami nagyon költséges köretet dobtál össze, holott ez nagyon pénztárca kímélő finomság.
Mire figyelj oda, hogy el ne rontsd?
Amennyire egyszerű és nagyszerű, annyira el is lehet rontani, ha néhány apróságra nem figyelsz oda.
- A párolás tényleg csak 5 perc legyen. Ha túl sokat párolod, a paprika és a gomba is összemegy, mert elpárolog belőle a nedvesség, plusz emellett kevésnek fog bizonyulni.
- A mellé készített hús tényleg csak minimálisan legyen fűszerezve, mert a lényeg most kivételesen a köreten lesz.
- A köretre kerülő oregánó és/vagy bazsalikom azután kerüljön rá, hogy a tüzet elzártad! Ha nem, a zöldfűszer megég és keserű lesz.
Jó étvágyat hozzá, várjuk a beszámolókat!