Alkoholos és alkoholmentes puncsok ma estére
hirdetés
Az év utolsó napján általában jobbnál jobb italokkal kényeztetjük magunkat. Ha forró italra vágysz neked találták ki a narancsos puncsot! Nagyon egyszerű az elkészítése, és igazán finom.
hirdetés
Igazi szilveszteri parti-puncs
Hozzávalók (10-15 főre): 2 üveg vörösbor, 1 üveg rum, 1l erős tea, 1dl narancslé, 3cl citromlé, 1kg kristálycukor.
Elkészítés: A cukor és a rum kivételével a hozzávalókat összekeverjük és forrósitjuk (de nem forraljuk fel), majd egy nagy puncsos tálba öntjük. A cukrot rumba áztatjuk (annyi rumot öntünk a cukorra, hogy a cukor összeálljon), melegítjük, meggyújtjuk, majd a tálban lévő italhoz keverjük. Végül hozzáadjuk a maradék rumot, és megkeverjük. Karikára szeletelünk egy vagy két narancsot, és a meleg puncsba tesszük.
Brandyvel készült puncs
Hozzávalók (2főre): 2 filter narancsos ízesítésű tea, 1 narancs, 2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál brandy.
Nagyjából 4 deci forró vízzel készítsd el a narancsos teát. A megmosott narancsról krumpli-hámozóval vékony spirálban szedd le a héját, majd facsard ki a megmaradt gyümölcs húsának a levét. Ezután a narancslét szűrőn át keverd a teához, majd apránként add hozzá a mézet és a brandyt. Amikor felolvadt a méz töltsd bögrékbe a narancsos puncsot, s díszítésül tedd bele a narancshéjspirálokat. Hogy igazán látványos legyen célszerű átlátszó üvegbögrét használni.
Egzotikus puncs
Hozzávalók (12 főre): 75 dkg kockacukor, 5 dl rum, 1,5 l testesebb fehér bor, 1 l erős tea, 2 db citrom leve, 2 db narancs leve, 75 dkg vegyes déligyümölcs (kimagvalt, darabolt datolya, füge, cukrozott narancshéj, mazsola, ananász).
Elkészítés: Tűzálló tál aljára tesszük a megtisztított, szükség szerint kockákra vágott déligyümölcsöt, és leöntjük forró borral. A tál tetejére rostélyt fektetünk, erre halmozzuk a kockacukrot, amit egy deci rummal megöntözünk, meggyújtjuk. Az égő cukor megolvad, rácsorog a boros gyümölcsre, majd a rostélyt levéve, még a forró puncshoz öntjük a frissen főtt, forró teát, meg a maradék rumot. Jól megkeverve, forrón kínáljuk.
Alkoholmentes ünnepi puncs
Ha úgy döntünk, hogy az ünnepek alatt nem fogyasztunk bort vagy egyéb szeszes italt – meggyőződésből, vagy mivel „ünnepnapi sofőrök” vagyunk, vagy kiskorú gyermekeinknek szeretnénk ünnepi hangulatot varázsolni –, készítsünk alkoholmentes ünnepi puncsot. A puncsnak 1 liter ünnepi tea az alapja (20 g almadarabka, 15 g csipkebogyó, 15 g citromfűlevél,15 g hibiszkuszvirág, 10 g kakaóhéj, 10 g fahéj, 3 g citromhéj, 3 g darált szegfűszeg), amihez 3/4 l ribizlilét, 3/4 l sötét szőlőlét, 3 narancs levét, 1/2 citrom levét, 1 narancs lereszelt héját, 1 narancs héját lehámozva, 3 fahéj rudacskát, 20 egész szegfűszeget, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió–virágot, 1 késhegynyi őrölt csillagánizst, 1 késhegynyi szegfűborsot és 3 evőkanál sűrített almalét adunk. Az összes folyadékot összeöntjük egy nagyobb edénybe, forrásig hevítjük, majd hozzáadjuk a fűszereket. Forrón tartjuk tálalás előtt 15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Leszűrjük, mielőtt a vendégek elé tesszük. Bár nincs benne alkohol, puncsnak tűnik. Igazi szilveszteri ital gyerekeknek és felnőtteknek.
Boldog Új Esztendőt!