Aranyat nyert a Folly 2019-es Rajnai Rizlingje
hirdetés
150 tagú zsűri értékelte a 38 országból érkező több mint 6ezer tételt Németország legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi borversenyén. A Folly borászatából származó 19-es Rajnai Rizling a 2021. október 8-17. között megrendezésre került Berliner Wein Trophy nyári/őszi fordulóján arany minősítést szerzett.
A Folly borai 2021-ben számos elismerést és díjat hoztak el a hazai és nemzetközi megmérettetéseken. A legrangosabb magyarországi borverseny, a VinAgora aranyminősítése után a Folly - az „MTA Bora 2021" címet is elnyert - 2019-es Rajnai rizlingjét most a Berliner Wein Trophy-n, Németország legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi borversenyén ismerték el arany minősítéssel.
hirdetés
A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A szőlőtermesztés felvirágoztatása a szépnagypapához köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt. A Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet vezető szőlőfajtáknak: a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek. A borok nagyrésze reduktív eljárással készül, de egyes tételek hordós érlelést is kapnak. A Folly borai közül a Buboréka rozé, a Boróka, az Olaszrizling, a Budai zöld, a Kéknyelű és a Muscat ottonel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyével rendelkeznek.
„A Folly díjnyertes borához a Rajnai Rizling szőlőjét 2019-ben teljes érésben, kézi szedéssel szüreteltük. Feldolgozásánál gondos odafigyelés mellett egész fürtös préselést alkalmaztunk. Illatában a Rajnai Rizlingre jellemző citrusos, mézes, enyhén fűszeres jegyek köszönnek vissza. Ízében élénk, roppanós savak jellemzik és már az első korty után érezni az olajos, petrolos jegyeket és egy kevés, badacsonyi ásványosságot" – mondta el Nagy Leopold, a Folly borásza.
Forrás: Salt.hu