Brit desszertek – Ha valami édeset ennénk
hirdetés
Bár a briteket mindig olyan mogorvának látjuk, azért van pár olyan desszertjük, amit ha megkóstolunk, az ízharmóniáknak köszönhetően mosoly kerül az arcunkra. Alma, ananász, barack és eper - Ezek felhasználásával ajánlunk pár különlegességet:
hirdetés
Afaranege
Elkészítés: 3 tojás fehérjét 1/4 csésze cukorral keményre verjük. 4 nagy gombócot készítünk és forró vízben (170 C) lassan megfőzzük. Cukorból, vízből karamellt főzünk. 6 fél őszibarackot össze-turmixszolunk kis cukorral, vaníliával, 1 csésze joghurttal, kevés Quantroval. A barackos massza tetejére tesszük a főtt habot. A karamellt hideg vizes edénybe állítjuk, kis vaxot keverünk bele, majd két villával vagy egy habverővel két fadarab fölött ”angyalhajat” készítünk belőle (a villákat lóbáljuk a fadarabok fölött). A hab tetejére tesszük díszítésként.
Ananászos édesség
Hozzávalók: 1 nagy ananász, 1/2lime leve, cukor, 1 vanília rúd, 75 g vaj, 2 ek. rum, 75 dkg daracukor, 1 adag kókusz fagylalt, tejszín.
Elkészítés: Az ananász elejét, végét levágjuk, felnégyeljük, kivágjuk a közepét és 2 1/2cm-es szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát cukorba mártjuk és közepes tűzön, barbeq-n 5-6 percig sütjük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a daracukrot és citromlét. A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a közepét, és a kikapart részt a vajhoz adjuk. Hozzáadjuk a rumot, és addig kevergetjük, amíg sima nem lesz. Ha az ananász elkészült, tányérra tesszük, ráöntjük a masszát és a fagyival tálaljuk.
Banánnal is készülhet, de akkor a banánt a héjában sütjük meg.
Angol almás
Hozzávalók: 25 dkg gyorsfagyasztott vajastészta, 1 üveg almabefőtt (1 liter), 5 dkg sárgakrémpor, 5 dkg barackíz, 1 tojás.
Elkészítés: A felengedett vajastésztát kinyújtjuk, és két 6x25 cm-es csíkra vágjuk. Az almabefőttet lecsurgatjuk, egy kicsit összetörjük, vagy apróbbra vágjuk, összekeverjük a sárgakrémporral, és fél citrom reszelt héjával. Az egyik tésztacsíkot bekenjük tojással, és hosszában a közepére helyezzük az almatölteléket. Mielőtt a másik tésztacsíkot rátennénk, azt a kés hegyével hosszában egy kicsit bevagdossuk. Az almára borított tészta széleit lenyomkodjuk, ugyancsak bekenjük tojással, és 180°C-os sütőben kisütjük. Mielőtt felszeletelnénk az angol almást, felmelegített baracklekvárral kenjük át.
Angol eperbefőtt
Elkészítés: Egy kg földiepret háromnegyed kg porcukorral hűvös helyen porcelántálban 24 óráig állni hagyunk. Másnap leöntjük az eper levét, amelyet addig, míg állt, eresztett és tíz percig főzzük, miközben a habot gondosan leszedjük róla, és a cukros főzetet visszaöntjük az eperre. Ezt három nap egymásután megismételjük. Harmadik napon az epret is együtt főzzük a cukros lével 15 percig. Majd üvegbe tesszük, lekötözzük, és a szokásos módon kigőzöljük.
Angol kabinetpuding
Elkészítés: Vajjal kikent pudingforma fenekére piskótát rakunk, meghintjük mazsolával, erre ismét egy sor piskótát rakunk és erre megint mazsolát, vagy apróra vágott cukrozott gyümölcsöt szórunk. Így folytatjuk, míg a forma meg nem telik. Fél liter vaníliás tejbe hat tojás sárgáját 13 dkg porcukorral keverjünk bele, tűzön verjük fel és öntsük a pudingformába. Egy fél óráig hagyjuk állni a pudingot, aztán fedjük be a formát, és egy óráig sütőben gőzöljük. Ezután, ha a puding kemény, borítsuk tálra és a következő mártással tálaljuk: Négy tojás sárgáját három evőkanál cukorral elkeverünk, fél liter tejjel föleresztjük, tűzön forrpontig hevítjük, likőrrel ízesítjük.
Ezen kívül sok más desszert receptjét lehet megtalálni nálunk, ha viszont valami gyorsat dobnánk össze, érdemes elkészíteni egy adag császármorzsát.