hirdetés

Partnereink

Csipetke vagy galuska legyen a levesben?

hirdetés

Csipetke vagy galuska legyen a levesben?

Rengeteg különböző levesbetét van. Arra szolgálnak, hogy változatosabbak legyenek az ételek általuk. Egy részüket lehet közvetlenül a levesbe főzni: csipetke, galuska. Míg vannak betétek, amiket külön kell elkészíteni, ilyen a daragaluska, vagy a májgaluska.

Vannak olyan levesbe valók, amiket külön tálalnak fel, hogy kedvére szedhessen belőle mindenki. Ilyen a pirított zsemlekocka. A levesbe való készítéséhez mindig csak annyi lisztet használjunk fel, amennyit felvesz a tojás, ne adjunk hozzá vizet, így a tészta nem ázik el a levesben. A készen vásárolt levestészták közül a nyolc tojásos az, amelyik nem ázik el a levesben. Ezek valóban csak tojással, víz nélkül készülnek.

hirdetés

A cérnametélt úgy készül, hogy egy egész tojásból és körülbelül 8, 10 dkg lisztből egy pici sóval kemény tésztát kell gyúrni. Ezután ezt vékonyra kell nyújtani. A tészta olyan kemény és rugalmas legyen, hogy nyújtás közben lisztezésre ne legyen már szükség. Majd rövid ideig száradni hagyjuk a kinyúlt tésztát, majd felvágjuk tenyérnyi csíkokra, ezeket egymásra téve aztán vágható finommetéltre, kockára ésatöbbi. Ez a tészta csipetke készítésére is alkalmas.

A csipetke úgy készül, hogy felütünk és elhabarunk egy kevés sóval egy tojást. Előbb keverjük, majd gyúrva a masszát, lisztet szitálunk hozzá, ezt addig csináljuk, míg kemény tésztát nem kapunk. Ezt csipkedhetjük aztán apró darabokra, és a csipetkéket hagyjuk kiszáradni. Vászonzacskóban, levegős helyen sokáig megmarad.

A daragaluskához 2 dkg zsírral egy tojást habosra keverünk. Sót teszünk bele, 10 dkg búzadarát keverünk bele és negyedórát hagyjuk pihenni. Olyan vízbe, ami fő vagy levesbe a kanál oldalával galuskákat szaggatunk, és lassú tűzön főzzük. A kanalat minden szaggatás előtt mártsuk forró vízbe, így nem ragadhat rá a galuskamassza. A tészta kellő mértékben variálható, és egy kis tojás, só, és liszt segítségével változatos levesbetétek készíthetőek.

Ha vajas galuskát készítünk, 4-5 dkg vajat kell egy tojással elkeverni, meg kell sózni, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy galuskatészta keménységűvé váljon. Majd galuskákat szaggatunk bele kiskanállal, és megfőzzük forró levesben. A vajas daragaluska másképpen is elkészíthető. Középhőmérsékletű vajat, kb. 25 dkg-ot és fél kilónyi búzadarát kézzel össze kell gyúrni. Ezután üssünk bele 4 nagy tojást, és egy késhegynyi sütőport. Ízesíteni lehet sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemzölddel. Szobahőmérsékleten 15 percet kell pihentetni, és ezután már főzhető.

A levesbetétek variálhatóságát az is meghatározza, hogy milyen leveshez szeretnénk hozzáadni, így a levesek változatossága vetekszik a levesbetétek változatosságával. És a kialakult hagyománynak ebben is nagy szerepe van. A hagymagombóchoz például fel kell verni egy tojást habosra, egy evőkanál tejföllel, majd 2 evőkanál búzadarával össze kell keverni, és a nagyon apróra vágott egy fej vöröshagymával. Meg kell sózni, és állni kell hagyni tíz percig. A hagymás masszából kis diónyi darabokat lehet formázni, majd a levesbe tenni. Legalább tíz percig kell ezután forralni.

A levesbetétek rengeteg sora készíthető még el, ízléstől, és hozzávalóktól függően, egy kis ízesítés, némi zöldség és hús, és máris készen van a finom leves. Érdemes a felsorolt levesbetéteket mind kipróbálni, és az összes levest elkészíteni. Megéri a fáradtságot! Próbáld ki odahaza! Egy háziasszony a legtöbbjét fejből tudja.

(Forrás: gasztromanko.hu)        

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.18.

Ma Erik, Alexandra napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés