Ezeket szerezd be, ha otthon akarsz koktélt készíteni!
hirdetés
A jó koktélhoz jó alapanyagok is szükségesek. Nem csak a bárpultnál ülve van lehetőségünk finomabbnál finomabb alkoholos vagy mentes koktélokat fogyasztani. Néhány összetevővel már mi is nagy koktélgyártók lehetünk a saját konyhánkban.
Tehát ahogy azt az imént is mondtuk, a koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínűleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerű megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likőrt vagy keserűt, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minőségi koktélokhoz minőségi alapanyagokra lesz szükségünk. Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserűt és grenadine szirupot, amelyek már kellően sok koktél alapját képzik.
hirdetés
Fontos még megjegyezni, hogy gyenge minőségű alapanyagokkal koktéljaink is gyengébbek lesznek. A jó minőségű koktélhoz annak minden alkotóeleme jó minőségű kell, hogy legyen - egyetlen rosszabb ital is sokat ront az ízen. Így ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minőségű gyümölcslével.
Poharak
A receptek mellett megadtuk az azokhoz javasolt pohártípusokat is, de természetesen nem valószínű, hogy rendelkezünk az összes fajtával a Highballtól a Hurrikán-pohárig. Ilyenkor nyugodtan használjuk a legjobban hasonlító vagy a célnak leginkább megfelelő pohártípust. Idővel, ha kedvet kapunk, érdemes lehet különlegesebb darabokat beszerezni, egyre több helyen kapni megfizethető áron szép poharakat.
Jég és díszítés
A koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga - ha nem a legfontosabb. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: sose spóroljunk a jéggel és mindig több legyen kéznél, mint amennyiről gondoljuk, hogy elfogy.
Sokat dobhatunk koktéljaink megjelenésén apróbb díszekkel. A legegyszerűbb dekorációk színes szívószálak, narancs-, citrom- vagy lime karikák. Szintén jópofa díszek a színes keverőpálcák, izgalmas megoldás a koktélcseresznye, illetve ananászdarab, illetve mentalevél használata. Egzotikus a citromspirállal díszítés. bizonyos koktélokhoz illhet a cukor- vagy sóperem. Az egyik legújabb ötlet pedig a jégkockába fagyasztott koktélcseresznye.
Mértékek
A koktélok elkészítésekor az arányok betartására feltétlenül figyeljünk oda. Ehhez legegyszerűbb jelölt mérőpoharat használni - jobb híján egy feles pohár is megfelel erre a célra. Mindegy, hogy házi feles pohárral vagy profi mércével dolgozunk, amíg egy részt mindig ugyanannyinak választunk. Egy rész nagyjából 25-30 ml-t jelent, de igényeinktől (és az adagoktól) függően ezt azonban tetszőlegesen változtathatjuk. Az öntet, mint mennyiség magyarázatra szolgálhat: egy öntet 4-6 csepp folyadékot jelent, nagyjából 1-1.5 kávéskanálnyit.
Bacardi koktél
Ha már összegeztük, hogy mi minden kell egy finom koktélhoz, akkor szégyen lenne nem adni egy koktélreceptet is, nemde? Egy klasszikus receptet ismertetünk veled, dobd fel ezzel a baráti vagy családi összejöveteleket. A Bacardi koktélhoz jégkockák, 1.5 rész fehér rum, 1 rész lime lé, 0.5 rész cukorszirup, valamint 1 teáskanálnyi gránátalma szörp kell. Rakjuk a jégkockákat shakerbe, töltsük rá a rumot, ami lehetőleg Bacardi legyen. Ezután jön rá a lime leve, a cukorszirup és a gránátalma szörp. Tegyük koktélos pohárba, majd díszítsük pálcikára húzott cseresznyével.