Fasírtok és gombócok két főre
hirdetés
A fasírt vagy a húsgombóc kiváló feltét lehet főzelékekhez, de szendvicsbe is tehetjük, vagy saláta mellé is fogyaszthatjuk. Többféleképpen elkészíthetjük, gombóc formában, rúddá gyúrva, majd felszeletelve, főtt tojást vagy kolbászt belesütve.
Ha az eddiginél másabb, különlegesebb finomságokat készítenél, akkor itt van két jó ötlet! Korábbi cikkünkből pedig azt is megtudhatod, hogy ahhoz a húshoz, amiből készült a gombóc vagy fasírt, milyen bor kínálható.
hirdetés
Svéd húsgombócok
Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
2 tojás
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl tejszín
2 szem főtt krumpli
2 fej hagyma
1 evőkanál vaj
petrezselyem
1/2 kávéskanál aprított chili
só
bors
3 evőkanál vaj
3 evőkanál olaj
A mártáshoz:
1 evőkanál liszt
2 dl tejszín
1 húsleveskocka
só
bors
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát a vajon megpároljuk. A darált húst, ha nem elég finomra van darálva, újra átdaráljuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zsemlemorzsát, a tojásokat, a tejszínt, a tört főtt krumplit, a felaprított petrezselymet, a chilit, és ízesítjük sóval, borssal. Jól eldolgozzuk, majd nedves kézzel kisebb golyókat formálunk belőle, amit tálcára teszünk. 1 órán át hideg helyen pihentetjük.
Egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékokat, és a húsgolyókat kb. 8-10 perc alatt pirosra sütjük. (Ezt a mennyiséget normál méretű serpenyőben kétszerre lehet kisütni.)
A húsgolyókat félretesszük meleg helyre, majd a visszamaradt zsiradékban a lisztet kissé megpirítjuk, felöntjük vízzel, tejszínnel, és belemorzsoljuk a húsleveskockát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól kiforraljuk. Kevés Worcestershire szósszal ízesíthető, ha nem elég markáns az íze.
Skót tojásos fasírtok
Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
10 dkg szalonna
50 dkg darált hús
1 nyers és 8 db főtt tojás
1 db zsemle
1 db húsleves kocka
só, őrölt bors, 1/2 ek őrölt fűszer paprika
2 ek zsemlemorzsa 2 ek a forgatáshoz
Elkészítése:
A zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, majd a hússal, a nyers tojással, a sóval, a borssal, az őrölt paprikával és a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Az egyik vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és kevés olajon megdinszteljük, majd a fasírthoz adjuk.
A szalonnát kis kockákra vágjuk és kisütjük. A szalonnából kisülő zsír felét a tepsi aljába öntjük, és ráterítjük a meghámozott és felkarikázott burgonyát. A másik fej hagymát felszeleteljük és a burgonya közé keverjük, sózzuk, majd a zsír másik felével meglocsoljuk.
3 dl vizet a húsleves kockával addig forralunk, amíg fel nem oldódik benne, majd a levet a burgonyára öntjük és a sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhul és a levet magába nem szívja.
Amíg sül, a megfőtt tojásokat megpucoljuk és a fasírtmasszába csomagoljuk, zsemlemorzsába forgatjuk és bő olajban kisütjük. Félbe vágjuk és a megfőtt burgonya tetején tálaljuk.