Három laktató desszert
hirdetés
Ha már „unod a banánt”, akkor próbáld ki a süteményekben a diót, a sütőtököt. Ugyanis egyik receptünkben a dió kapott szerepet, a másikban a sütőtök. A harmadik receptünk a szalagos fánk, de nyugi, nincs benne szalag.
Rumos-diós krémes recept
hirdetés
Hozzávalók: 2 csomag leveles tészta (kicsi), 3 db tojássárgája, 3 ek cukor, 3 evőkanál finomliszt, 10 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 2 ek rum, 15 dkg vaj, 3 dl növényi tejszín.
Elkészítés:A leveles tésztát (két kis csomag), kicsomagoljuk, és egyenként a sütőpapíron 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A papírral együtt sütőlemezre/tepsibe tesszük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, az egyik lapot kockázzuk fel, kb.5×5 cm darabokra.
A lisztet a cukorral, a tojássárgákkal és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a maradék tejjel sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a darált diót. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, belekeverjük a rumot/aromát, és alaposan kihabosítjuk a vajjal. A tejszínt kemény habbá verjük.
Összeállítás: Az egyik kisütött lapra kenjük a rumos-diós krémet, a tetejére egyenletesen rásimítjuk a tejszínhabot, majd szorosan a tetejére rakjuk a felkockázott tésztát. Így majd könnyen, szépen tudjuk tálaláskor a tésztát vágni. Tetejét enyhén porcukrozva szervírozzuk.
Sütőtökös kevert süti recept
Hozzávalók: 4 db tojás, 20 dkg cukor, 35 dkg finomliszt, 75 dkg sütőtök (apróra kockázva), 2 dl napraforgó olaj (fele lehet tökmagolaj is), 2 kávéskanál fahéj, 2 teáskanál szegfűszeg, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál sütőpor, 10 dkg dió (durvára vágva).
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral habosra keverjük. Felváltva összekeverjük a sárgákkal a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a habot. Közben hozzáadjuk a fűszereket, apránként az olajat. Legvégül óvatosan hozzákeverjük az apró kockára vágott sütőtököt. Gáztepsibe rakjuk, szépen elegyengetjük. A tetejére durvára vágott diót szórunk. 180°C-os sütőben kb. 1 órán keresztül sütjük.
Szalagos fánk
Hozzávalók: 0.5 kg finomliszt, 4 db tojássárgája, 3.5 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 2 csipet cukor, 1 csipet só, 1 ek cukor, 1 citromból nyert citromhéj, 5 ml rum, 2 púpozott ek porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: 1,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és a 2 csipet cukrot. Meleg helyre tesszük felfutni. A lisztet vegyítjük az evőkanál cukorral és a csipet sóval, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a tojássárgát, a citrom lereszelt héját, a rumot (ez 1 kupak, ha nincs rum, jó a sütőrum vagy egy kupaknyi whisky is. Az alkohol a lényeg, attól lesz habos a tészta többek között.) Habár nincs a hozzávalóknál, de ha van egy kevés vanília aroma, azt is cseppenthetünk bele (1-2 csepp). A maradék tejet is hozzáadagoljuk. Összedagasztjuk a tésztát (nem jó, ha kemény tésztát kapunk, nekem még egy kicsit ragadt a tészta, de már itt-ott elvált edény szélétől), majd lefedve 45 percig, meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát, lisztezett lapon, 2 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat lisztezett lapon lefedve, még 15-20 percig állni hagyjuk. Nem túl széles lábasban az olajat felhevítjük (annyi olaj kell, hogy ússzanak a fánkok, és nem túl forró, mert akkor megégeti). A fánkokba az ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd ezzel az oldalával lefelé az olajba tesszük. Miután aranybarnára sült, megfordítjuk, és a másik oldalát is kisütjük. Papírtörlőre szedjük, és amíg még forró, ízlés szerint megszórjuk a porcukor és vaníliás cukor keverékével. Lekvárral kínáljuk.
Forrás: NoSalty
Képek: nosalty.hu és origo.hu