Három szuper jó likőrrecept, amit ki kell próbálnod!
hirdetés
Nem csak a ciderek és a koktélok hódíthatnak a nyár utolsó napjain. Érdemes kipróbálnod valami mást is, például megismerhetnéd a likőrök izgalmas világát. Ha saját magad készítenéd el őket, akkor ne is tétovázz, itt vannak a receptek!
Almalikőrrel mindenképp érdemes kísérleteznie minden háziasszonynak, remek welcomedrink születik belőle. A hozzávalók 1 liter kb. 24%-os likőrhöz a következők: 500 gr alma, 600 ml calvados (almapálinka), 1.5 grzselésedést gátló anyag, 250 ml cukorszirup. Ha megvannak az összetevők, akkor a konyhából máris kizavarhatunk mindenkit, és kezdődhet is a „boszorkánykodás”! Az almát megmossuk, héjastul feldaraboljuk. Magházat eltávolítjuk. Az almát a calvadosszal turmixoljuk, hozzáadjuk a zselésedést gátló anyagot és széles szájú üvegbe töltjük. Két hétig sötét helyen tároljuk. A keveréket szűrőkendőre tesszük és hagyjuk lecsöpögni. A visszamaradó anyagot és annyi vízzel öntjük fel, hogy 700 ml legyen. Ehhez adjuk a cukorszirupot. Még 14 napig érleljük. Megszűrjük és palackba töltjük. Sötét hűvös helyen tároljuk.
hirdetés
Cukorszirup készítése: 2 liter forrásban lévő vízben 5 kg cukrot felfőzünk, a habot leszedjük és hagyjuk kihűlni. Így készül 1 L/1 kg cukrot tartalmazó oldalt.
Aki már kóstolta a fehér csokoládés-narancs likőrt, az minden bizonnyal felejthetetlen élménnyel gazdagodott. A narancs aromája és a fehércsokoládé krémessége egyszerűen őrületesen jó! Nézzük, mi kell 1 liternyi 27%-os likőrhöz:negyed vaníliarúd, 1 kezeletlen narancs héja, 150 ml tej, 10 dkg fehér csokoládé, 200 g cukor, 2 db friss házi tojás, 250 ml borpárlat (90%-os), 100 ml fehér rum, 150 ml frissen préselt narancslé. Először is a vanília rudat felhasítjuk és a narancshéjjal és tejjel felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor átszűrjük és ismét felmelegítjük,majd a csokoládét felolvasztjuk benne. A tojásokat a cukorral elkeverjük. A borpárlatot és a rumot óvatosan hozzáöntjük, és a narancslével elkeverjük. Összeöntjük a tejjel is. Vízfürdő felett állandó kevergetés közben 50 fokosra melegítjük, majd tiszta üvegbe töltjük és lezárjuk. Hűtőben tároljuk. Amit mindenképp fontos megemlíteni, hogy rövid időn belül el kell fogyasztani, így nem érdemes több literrel készíteni belőle.
Mentalikőrt is bátran készíthetünk, egyszerre hűsít és melegít! Igazi alap is, ha valami mentás ízű koktélt akarnánk a későbbiekben fogyasztani. Ezek a hozzávalók 1 liternyi, 24%-os likőrhöz: 20 g menta (borsmenta vagy citromfű), 250 g kandiscukor, 10 g korandermag, 1 palack gabonapálinka (32%-os). A fűszerből a durva részeket eltávolítjuk, leveleket megmossuk és megszárítjuk. A száraz leveleket, a koriandermagokat és a cukrot váltogatva rendezzük egy üvegben és ráöntjük a pálinkát. Lezárjuk. 6 hétig pihentetjük, vagy addig, míg a cukor fel nem olvad teljesen. Keveréket jól összerázzuk, majd egy tüllkendőn átöntjük palackokba. Még 3-4 hónapig érleljük.
Remélhetőleg sikerült kedved csinálnunk egy kis likőrgyártáshoz. Akinek van sajátos házi likőrreceptje, bátran megoszthatja velünk is hozzászólás formájában!