Hideg babsaláta és egyéb babsaláta-variációk
hirdetés

A bab számos család kedvence, különösen akkor, ha nem csak leves vagy főzelék formájában készítjük el. A különleges vacsorák alapanyagaként is használható a bab, íme pár ötlet:
Hideg babsaláta
Hozzávalók: 1 hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott), 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek. apróra vágott friss menta, fél ek. citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, őrölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve
hirdetés
Elkészítés: A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemű babot forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát a citrom levet, a fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a tálalóedénybe.
Fűszeres babsaláta (Mexikó)
Hozzávalók: 3 csésze főtt tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.
Elkészítése: A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.
Hagymás nagyszemű babsaláta
Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, őrölt bors, só.
Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.
Sonkás babsaláta
Hozzávalók: 25 dkg konzerv fehérbab, 25 dkg konzerv vörösbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 db zöld, sárga húsú kaliforniai paprika, 15 dkg füstölt, főtt sonka vékonyra szeletelve, só, bors, 1 ág kakukkfű, 4 evőkanál fehérborecet, 6 evőkanál étolaj, 1 kis gerezd fokhagyma, 1 csokor vágott petrezselyem a díszítéshez.
Elkészítése: A babról leszűrjük a levét, jól lecsöpögtetjük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a megmosott paprikát szárazra töröljük, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk, felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A sonkát kb. 1 cm széles csíkokra metéljük. A kakukkfüvet megmossuk, papírtörlővel szárazra itatjuk és finomra aprítjuk. Az ecetet olajjal, sóval, borssal, a kakukkfűvel és a fokhagymával simára keverjük, és egy kevés vízzel hígítjuk. A saláta hozzávalóit egy salátás tálba tesszük, összekeverjük, azután leöntjük a marináddal, mindezt újra jól összeforgatjuk. Ezután tányérokra szedjük, és tálalás előtt vágott petrezselyemmel díszítjük.
Hagymás-olajos sárgabab-saláta
Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só.
Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.
Aki vacsorára inkább egy finom rakott karfiolt vagy húsos palacsintát készítene, adunk egy kis útmutatót.
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek







