Hogyan süss-főzz kevesebb sóval?
hirdetés
A készételek utánsózását és a friss zöldségfélék sózását tanácsos elhagyni. Ételkészítés közben óvatosan, kóstolás mellett ajánlatos sózni. Törekedjünk a zöldségek valódi ízének megismerésére!
Együnk minél többször friss zöldséget, só nélküli páclével készített salátát, párolt, friss zöldfűszerekkel ízesített, sajátságos ízét megőrző zöldséget, főzeléket! A készen kapható ízesítő porok, krémek, fűszerkeverékek, leveskockák, ketchup helyett, zöld - és szárazfűszereket, otthon is elkészíthető zöldséglevet, paradicsomsűrítményt kellene használjon mindenki.
hirdetés
Kerüljük a salátának, főzeléknek szánt zöldségek elősózását. A húsfélék pácolásához a só helyettesítésére -vagy kevesebb só mellett- használjunk többféle zöld - és szárazfűszert, illetve saját magunk által készített fűszerolajat! A húsokat tűzdeljük időnként fokhagymával, vöröshagymával, gombával! Rendszeresen készítsünk más ízvilágú - savanykás, édeskés jellegű – ételeket is!
Alkalmazzunk olyan módszereket, melyek segítenek kiemelni a nyersanyagok természetes ízét! Ilyen a pirítás, amikor húsok, zöldségek párolása előtt vagy egy leves elkészítése előtt alapanyagait kevés olajon átpirítjuk. Ilyen a grillezés is, pl. grillzacskóban, kontakt grillben, grillsütőben. Szintén remek választás az aromás párolás, melynek során fűszernövényekkel, zöldségfélékkel esetleg gyümölcsökkel pároljuk együtt az alapanyagot.
Só helyett fűszerek
Legyünk nyitottak és bátran próbáljunk ki új, eddig nem használt fűszernövényeket, fűszerkombinációkat, eljárásokat! Saláták pácleveinek készítéséhez próbáljunk ki többféle ecetet (almaecet, borecet, balzsamecet)! Sószegény ételek esetén a fűszerek közül a vasfű jól használható a hiányzó só helyettesítésére.
Ha lassan, fokozatosan csökkentjük az ételkészítésben felhasznál t só mennyiségét, akkor idővel hozzá lehet szokni a kevésbé sós ízhez. Termeszthetünk otthon általunk kedvelt fűszernövényeket, amelyek így mindig elérhetők frissen, akár télen is, ha a lakásban cserepekben tartjuk.
Mit mivel lehet főszerezni?
- brokkoli: petrezselyem, fokhagyma, vöröshagyma, szerecsendió, kapor, bors, borsfű
- burgonya: babérlevél, majoránna, vöröshagyma, petrezselyem, szerecsendió, kakukkfő, rozmaring, kömény, gyömbér, tárkony
- fejes saláta: kínai vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, menta, bazsalikom
- kel: oregánó, petrezselyem, kapor, kakukkfő, kömény, vasfű
- karalábé: petrezselyem, kapor, szerecsendió, bors, lestyán, kakukkfő
- karfiol: petrezselyem, szerecsendió, bors, vöröshagyma, fokhagyma, sáfrányos szeklice, curry
- káposzta: kömény, vöröshagyma, fokhagyma, borókabogyó, kapor, rozmaring, koriander, gyömbér, bazsalikom, babérlevél
- kelkáposzta: fokhagyma, vöröshagyma, kömény, majoránna, oregánó
- kelbimbó: szerecsendió, koriander
- kukorica: petrezselyem, bors, oregánó, bazsalikom
- padlizsán: vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, bors, borsfű, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, kömény
- paradicsom: vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, zeller, borsos menta, oregánó, bazsalikom, bors
- paraj: fokhagyma, bors, lestyán, szerecsendió, curry
- sárgarépa: petrezselyem, curry, borsfű, rozmaring, fahéj, citromfű, metélőhagyma, zeller, ánizs, tárkony, borsos menta
- tök, cukkini: kapor, bors, borsfő, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma
- patisszon: fokhagyma, petrezselyem
- uborka: kapor, bors, borsfű, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, torma, fokhagyma, borsos menta, boróka, petrezselyem
- zöldbab: kapor, bors, borsfő, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem
- zöldborsó: petrezselyem, bors, fokhagyma, vöröshagyma