hirdetés

Partnereink

Karácsonyi gasztroélmények hízás nélkül – így csináld!

hirdetés

Karácsonyi gasztroélmények hízás nélkül – így csináld!

 

Mivel szilveszter – ami az újévi fogadalmak ideje is - nem esik időben túl távol a karácsonytól, ez sokak számára azt jelenti, hogy az ünnepek alatt vég nélkül bejglizhetnek, hiszen amint felvirrad az év első napja, belekezdenek régóta halogatott diétájukba. A táplálkozási- életmód- és sportszakemberek egyértelműen elhatárolódnak az effajta elképzelésektől, és nem is véletlenül: a szervezet sokkolása nem sok jóra vezet. A teljes önsanyargatás például olyan hiányállapotot idézhet elő, amelyért aztán az ember busásan kárpótolja magát - finom falatok mértéktelen fogyasztásával. Mi lehet az arany középút a két véglet között? Erről csak egy dietetikustól kaphatunk megbízható információkat, ezért kerestük meg Ádám T. Juditot.

hirdetés

Mindenképpen a „jusson is, maradjon is” elvéből érdemes kiindulni. Mit is jelent ez? Mindenekelőtt kerülendő a karácsonyra és az ünneppel járó családi étkezésekre úgy tekinteni, mint egy lehetőségre, hogy teljesen elengedjük magunkat és kontrollálatlanul magunkhoz vegyünk mindent. Ugyanakkor a közös étkezések, ahogy a kifejezés is sugallja, a közösség építésére is szolgálnak, aki tehát kimarad belőle, az közösségi eseményből marad ki. Gondoljunk csak bele, mennyire szokatlan, ha valaki egy finomságokkal megrakott asztalnál ásványvízzel koccint, és esetleg csipeget egy kis nyers salátát, miközben mindenki élvezettel falatozik. Hogyan érhető el a kívánt, szélsőségektől mentes állapot ebben a helyzetben? Milyen trükkök állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat, mégse kelljen 3 kiló felesleggel számolnunk, ha az ünnepek után mérlegre állunk? Ádám T. Juditot, a judiet.hu dietetikusát kérdeztük.

Igaz, hogy az intenzív ízek csökkentik az étvágyat, illetve bizonyos mértékben eltelítenek, így az ember kisebb mennyiséggel is "jól lakik"?

A csípőspaprika például egy olyan erős ízű alapanyag, amelynek igazoltan van étvágycsökkentő és anyagcserét fokozó hatása, de ez igen kis mértékű, és csak azoknál működik, akik nincsenek hozzászokva. Így egy fogyókúra sikerességéhez némileg hozzájárulhat, de csodaszernek nem nevezném. Általánosságban elmondható, hogy akik enyhe fűszerezéshez szoktak, azok az intenzív ízű ételből kevesebbet esznek, vagy nem bírják a túl sós vagy túl édes ételt megenni. Akik viszont erős ízekhez vannak szokva, azok később a natúr étellel nehezebben laknak jól, abból nagyobb adag sem okoz olyan örömérzetet és jóllakottságot, így ők könnyen „telhetetlenné” válnak.

Mindig erről szól a vita, de mi az igazság: éhesen, vagy nem éhesen érdemes főzni?

Éhesen főzni leginkább azért „veszélyes”, mert az ember hajlamos főzés közben csipegetni, bekapkodni ezt-azt, és mire az étel elkészül, nem marad semmi étvágya. De aztán mégis úgy érzi: „ha már megfőztem, hát kész van, akkor csak azért is eszem belőle”, így az összes bevitt tápanyag jóval több lehet, mint ha csak nyugodtan megebédeltünk volna.

A tipikus karácsonyi ételek közül melyek azok, amelyekből érdemes kisebb mennyiséget fogyasztani vagy elhagyni?

Ha ebédről van szó, kezdjünk levessel. Ez általában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a főételek (főleg kenyér és tészta nélkül), és egy tányérnyi után nyilván kevesebbet eszünk a második fogásból. Válogassunk okosan. A rántott hal például, mint minden bő olajban sült étel, rendkívül zsírdús és sok kalóriát tartalmaz. Jó hír viszont, hogy sütőben is elkészíthető kevesebb olaj felhasználásával. Ha viszont ragaszkodnánk a rántotthoz, akkor ahhoz már semmiképp ne válasszunk nehéz majonézes burgonya- vagy kukoricasalátát, helyette inkább friss kevert salátát. A klasszikus töltött káposzta receptjét is megvariálhatjuk kissé: rizs helyett zabpelyhet használva a töltelékhez rostgazdagabbá tehetjük a fogást. Húsok köreteként kiváló és emellett ünnepi hangulatot idéző lehet a párolt gyümölcs (alma, körte, friss ananász), ezáltal sokkal kevesebb szénhidrátot és kalóriát fogyasztunk, mint ha rizst, tésztafélét vagy burgonyát tennénk a tányérra. Fontos, hogy mennyiségben is húzzuk meg a határt, hiszen hiába készítjük egészséges receptúra alapján a fogásokat, ha aztán korlátlanul eszünk belőlük. Édességeket készíthetünk cukor nélkül is, de a legfontosabb a mérték: a bejgli vagy a mézeskalács ne legyen önálló étkezés, mert úgy túl sok fogyna, inkább egy szeletnyi desszertet hagyjunk a főétkezés végére.

A kulináris élmények tehát nem feltétlenül jelentenek plusz kilókat vagy centiket! Ha pedig a karácsony nyújtotta gasztronómiai élvezetekre hangolódnál, esetleg inspirációt gyűjtenél az idei menühöz a magyar konyha tradicionális karácsonyi költeményein kívül más közép-európai országok ételeiből is, ne hagyd ki a TLC legújabb sorozatát, A legjobb karácsonyi vacsora című műsort! Az adásokban magyar, román, bolgár és szerb mesterszakácsok készítik el a hagyományos ünnepi menüket, és egymás műveit is kommentálják. Hazánkat Jókuti András képviseli, a műsor ideje alatt pedig a www.bestchristmasdinner.com oldalon szavazhatsz a kedvenc ételedre!

Szöveg: LWp Kommunikáció

Kép: origo.hu

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.21.

Ma Olivér napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés