Készíts fagylaltokat otthon
hirdetés
A fagylalt nemcsak a gyerekek, de a felnőttek egyik kedvenc nyalánksága is. E cikkben egy csokor szuper fagylalt receptre lelsz, melyeket megéri kipróbálni!
Ha nincs fagylaltgépünk, a fagylaltanyagot egy jól záródó fedéllel ellátott bádogdobozba tesszük, ezt beállítjuk vederbe, a vedret telerakjuk apró darabokra tört, sózott jéggel, a dobozt a fagylalttal ide-oda forgatjuk a jég között, időnként a fagylalt anyagot a doboz oldaláról késsel lekaparjuk, míg az egész anyag megfagy, 5 kg jégre 1 kg sót veszünk, közben azonban még pótoljuk a jeget is, a sót is.
hirdetés
Kávéfagylalt
Fél liter összeállított tejeskávét vaníliával főni teszünk, 4 tojássárgáját 3 kanál cukorral habosra keverünk, a fövő tejeskávét lassan, folytonosan keverve hozzáöntjük, és ha kihűlt, szitán átszűrjük, a fagylaltgépbe vagy ha ilyen nincs, bádogdobozba tesszük.
Gyümölcsfagylalt
Egy liter vizet 40 deka cukorral felfőzünk, ha édes gyümölcs levéből készítjük, 1 deka citromsót is teszünk bele. Ha jól felforrt, kihűtjük, l/4 liter gyümölcslevet vegyítünk hozzá, szitán átszűrjük és fagyasztjuk. Mikor félig meg van fagyva, 2 tojásfehér keményre felvert habját keverjük hozzá, tovább fagyasztjuk.
Vaniliafagylalt
Négy egész tojást és 1 tojássárgáját összeverünk 1/2 rúd vaníliával, 5 kanál cukorral és 1/2 liter hideg főtt tejjel, beleállítjuk egy forró vízzel telt lábasba, tűzön kevergetjük, míg meg sűrűsödik, azután keverjük, amíg teljesen kihűlt. Egy vederbe 5 kiló jeget diónyi darabokra törünk, összevegyítjük 1 kg sóval, beleállítjuk a krémmel telt edényt, 20 percig forgatjuk benne, azután egy órai időtartamra jégre vagy nagyon hideg jégszekrénybe állítjuk.
Klasszikus stracciatella
Szükségesek a következő összetevők: 2,5 dl tej, 15 dkg cukor, 5 dl tejszín, 1 csipet só, 1 vaníliarúd, 6 tojássárgája, 1 tk vaníliakivonat és végül szükségünk lesz 15 dkg 65% kakaótartalmú csokoládéra is.
A tejet, a cukrot és 2,5 dl tejszínt valamint a sót egy átlagos méretű edényben felmelegítünk. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait és rögtön ezután a rudat is melléje tesszük. A maradék tejszínt egy nagy tálba öntjük. Ezt követően a tojássárgájákat egy közepes tálban kissé felverjük, majd folyamatos kevergetés közben ráöntjük a meleg vaníliás keveréket. Fontos, ne felejtsük el a vaníliarudat kidobni! Az egészet visszaöntjük a lábosba és mérsékelt láng felett, folyamaton kevergetve egészen addig főzzük, amíg besűrűsödik és a kanál hátoldalára tapad, bevonja azt. Ezután a maradék tejszínre szűrjük a vaníliakrémet és a tálat hűvös vízbe téve addig kevergetjük, amíg ki nem hűl. Hűtőben lehűtjük, s eztán a fagylaltgépbe öntjük át a masszát. A csokoládét közepes tálba helyezzük. S ezt követően a tálat egy vízzel félig teli lábos fölé tesszük, figyelve arra, hogy a víz ne érjen a tál aljához. Gőz felett felolvasztjuk a csokit. Miközben a fagylaltgép dolgozik, vékony sugárban belecsorgatjuk a csokoládét, aminek forrónak kell lennie, hiszen így azonnal megszilárdul és kis darabokra törik. Amikor a fagylalt már jó fagyos, légmentesen zárható dobozban a mélyhűtőbe helyezzük, vagy rögtön fogyasztjuk.
Banános epres joghurtfagyi
Ehhez a csemegéhez egy jó teljesítményű turmixgépre lesz szükség, ami képes fagyasztott gyümölcsökkel dolgozni.
Kell hozzá: 1/2 kg fagyasztott eper, 6 db fagyasztott banán, 2,5 dl lecsepegtetett joghurt, 1 ek porcukor. Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük s ezt követően hat-nyolc perc alatt krémesre turmixoljuk. Frissen fogyasztva a legklasszabb. Ha mélyhűtőbe tesszük, fogyasztás előtt hagyjuk hat-tizenegy percig felengedni.