hirdetés

Partnereink

Készítsünk serpenyős és olvasztott vajas mártásokat!

hirdetés

Készítsünk serpenyős és olvasztott vajas mártásokat!

Mártást készíteni nem nagy ördöngösség. csak tudni kell hogy mit szeretnénk elkészíteni és mihez. Hogy ne vaktában keresgélj, mi máris megosztjuk veled a legjobb mártások receptjét is!

Érdemes először is serpenyős mártásokkal kísérletezni. Ezeket a mártásokat abban a serpenyőben vagy hússütő tepsiben készítjük, amelyben húst, szárnyast, halat vagy vadhúst sütöttünk, így azokra a húsnedvekre épülnek, amelyek a sütés közben folynak ki. Borral vagy alaplével felöntve, beforralással sűrítjük be, és vajjal vagy tejszínnel dúsítjuk. Gazdagabbak, mint a pecsenyemártás, ezért kisebb mennyiségben tálaljuk. A pecsenyemártáshoz hasonlóan gyorsan és könnyen elkészíthetők, míg a húst pihentetjük tálalás előtt.

hirdetés

Tegyük át a megsült húst egy tányérra, és tartsuk melegen. Döntsük meg a serpenyőt, hogy a hússlé és a zsiradék az egyik végében gyűljön össze. Egy nagy fémkanállal merjük le a zsírt, hogy lehetőleg csak a húslé maradjon az edényben. Sütőben sült húsoknál, különösen a zsíros daraboknál, sok zsírt kell eltávolítani, míg a rövid ideig sütött steakeknél és más, serpenyőben sült húsoknál jóval kevesebbet. Adjunk hozzá 0,8 – 1-5 dl vörös – vagy fehérbort, esetleg alaplét, és forraljuk fel, közben kapargassuk fel a serpenyő aljára letapadt húsdarabkákat. (Ezt az eljárást deglaszálásnak vagy máztalanításnak hívják.) Gyöngyözve forraljuk, és hagyjuk kissé besűrűsödni. A mártást egyszerűen sóval, borssal ízesíthetjük, és átszűrve tálalhatjuk ebben a fázisban, vagy többféle módon ízesíthetjük.

Más ízek kedvelőinek szóló javaslat: keverjünk bele dijoni vagy magos mustárt, apróra vágott zöldborsót vagy rózsaborsot, zöldfűszereket, csemegeuborkát, esetleg kapribogyót.

Tejszínes serpenyős mártáshoz, amely ideális csirke, sertés, borjú, máj és vese mellé, 2-3 evőkanál és 1,5 dl közötti mennyiségű tejszínt keverjünk hozzá, attól függően, hogy mennyire gazdagnak szeretnénk a mártást. Forraljuk fel, és hagyjuk pár percig gyöngyözni. Ízlés szerint fűszerezzük.

Vajjal dúsított serpenyős mártáshoz, amely remekül illik a marhahúsokhoz, bárányhoz és vadhúshoz, a borral vagy az alaplével keverjünk hozzá friss zöldfűszereket, és esetleg egy kevés likőrt, majd ízlés szerint fűszerezzük. Végül egy kevés hideg vajat keverjünk a mártásba, miután levettük a tűzről, hogy testességet és fényt biztosítsunk neki. A vaj hozzáadása után ne tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, különben a vaj kicsapódik, és külön rétegben kiül a mártás felszínére.

Olvasztott vajas mártások

Ezeket egyszerűen jó minőségű, nem sózott vaj olvasztásával nyerjük. A megfelelő eredmény azon múlik, hogy sikerül-e a vajat a megfelelő diós íz eléréséig hevíteni. A vajmártással tálalt ételek között klasszikusnak számít a rája fekete vajjal, noha bármilyen más erős ízű, húsos halat tálalhatunk vele. Fejenként 5dkg vajat számoljunk, és stabil, vastag aljú serpenyőt használjunk. Ezeket a mártásokat magukban, vagy apróra vágott zöldfűszerekkel, esetleg kapribogyóval elkeverve is tálaljuk.

Barnított vaj (Beurre Noisette):A vajat olvasszuk meg egy kis serpenyőben közepes láng felett, amíg habzásnak indul, és kezd elszíneződni. Főzzük tovább, amíg aranyszínű és enyhén diós aromájú lesz. Öntsük a halra és azonnal tálaljuk.

Fekete vaj (Beurre Noir): Ugyanúgy készítjük, mint a barnított vajat, de addig főzzük, amíg sötétbarna nem lesz. Adjunk hozzá egy evőkanál citromlét, vagy balzsamecetet, esetleg borecetet, és öntsük a halra.

Tisztított vaj:A tisztított vajat hollandi mártásban használjuk, ezenkívűl pástétomok és terrinek lezárásához, valamint serpenyőben sütéshez, mert magasabb hőmérsékleten is lehet főzni anélkül, hogy megégne. A vaj lassú felmelegítésével készül, eközben minden só és szilárd anyag kiválik belőle, így áttetsző, halvány aranyszínű folyadékot nyerünk, tiszta sima, ízzel. Iránymutatásként 12,5 dkg számolhatunk 10 dkg tisztított vaj készítéséhez. A vajat vágjuk kis kockákra, és egy kis lábosban, lassú tűzön addig melegítsük, amíg megolvad. Merjünk le róla minden habot, ami kiül a felszínére. Lassan öntsük az olvasztott vajat egy tálba, hogy a vékony réteg tejes szilárd rész a lábosban maradjon. Ez utóbbit öntsük ki. A vajat hűtsük le és fedjük le.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.21.

Ma Olivér napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés