Különleges köretek karácsonyra
hirdetés
A karácsonyi menü megszervezése nem kis feladat. A jobbnál-jobb húsok mellé azonban elfér pár különleges köret is, amit nem minden nap készítesz el.
Az ünnepek közeledtével nem csak az ajándékoktól roskadó polcok körül ólálkodunk sokat. Bizony a karácsonyi menü megszervezéséhez is idő kell, no meg alapanyag. Ha tudatosan akarsz vásárolni, akkor szögezd le, mit készítesz majd, és az azokhoz való hozzávalókat vedd csak meg. Ha vendégeid is lesznek, itt az ideje, hogy megtanuld néhány különleges köret receptjét is, ezekkel aztán 100%, hogy mindenkit lehengerelsz. Ha kenyérsütéshez is kell néhány kiváló ötlet, korábbi cikkünkből te is inspirálódhatsz.
hirdetés
Jöjjenek hát a köret ötletek!
Dédnagymamák lehengerlően finom körete volt a mazsolás-almás párolt káposzta. Kiváló sültekhez, pecsenyékhez, karácsonyi ételekhez. Amire mindenképp szükségünk lesz: Hozzávalók: 1 fej vöröskáposzta, 4-8 evőkanálnyi cukor, 2 közepes fej hagyma, 4 db savanykás alma, 5 dkg mazsola, 3-4 evőkanálnyi ecet, só, bors, babérlevél, 4-8 szegfűszeg, 3-4 szegfűbors, borókabogyó, kömény, olaj vagy füstölt szalonna. Ha van megbontva egy kis vörösbor, az csak dob a köreten! Az elkészítése cseppet sem nehéz. Az olajat előbb hevítsd fel, vagy süsd ki a felkockázott szalonna zsírját (a töpörtyűt tedd félre), s azon karamelizáld a cukrot. Ha már barnul, add hozzá az apróra vágott hagymát. Ha az már levet eresztett, keverd bele a szálasra gyalult vöröskáposztát, a mazsolát és a fűszereket. Ha vörösbort használsz, az ecet kimaradhat. Néha megkevergetve, lassan párold a káposztát, ha a leve elfőne, vízzel vagy vörösborral pótold. Amikor a káposzta már szinte kész (mintegy 5 perccel a befejezés előtt) forgasd bele a kis kockákra vágott almát, és a korábban félretett töpörtyűt is, ha szalonnasütéssel kezdted a folyamatot.
Ha további különleges köretre vágysz, kipróbálhatod a csőben sült kelbimbó receptjét is. Négy személy számára az alábbiak a hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg margarin, 6 dkg sajt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, szerecsendió, valamint só ízlés szerint. Ha füstölt sajtot használunk, akkor kevesebb sóra lesz szükséged. Na de térjünk is a lényegre. A megmosott kelbimbót először is főzd meg enyhén sózott vízben, majd szűrd le. A felolvasztott margarinon pirítsd világos sárgára a lisztet, majd add hozzá a tejet. Mikor forrni kezd, vedd le a tűzről, keverd hozzá a tojás sárgáját, a tejfölt és a reszelt sajt felét. Ízesítsd reszelt szerecsendióval és sóval. A tojásfehérjét verd habbá és keverd a mártáshoz. A kelbimbót egy olajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba tedd, öntsd rá a mártást, szórd a tetejére a maradék reszelt sajtot és forró sütőben süsd, míg a teteje meg nem pirul. Egybe sütött fasírtokhoz, csirkéhez, sült karajhoz kiváló kísérő lesz.
Amennyiben a megszokott krumplipüré helyett szeretnél valami érdekeset az asztalra tenni, javasoljuk, hogy készíts zöldségpürét. Csupán 50 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1 kicsi petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 2 dl sűrű húsleves, 1 dl tej, 0,5 teáskanálnyi őrölt szerecsendió, majd só és bors kell. Ezek a mennyiségek nagyjából négy személynek elegendő körethez valóak. Elkészítések kevésben tér el a hagyományos krumplipürétől. Tisztítsd meg, utána pedig darabold apróra a zöldségeket. Só nélkül, kevés vízben - kb. 15 perc alatt - főzd puhára, majd a levét leöntve, turmixold össze a zöldségeket. A végén öntsd fel a húslevessel és a tejjel, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, s langyosan tálald.