hirdetés

Partnereink

Különleges vízélmény a spanyol ízek budapesti fellegvárában

hirdetés

Különleges vízélmény a spanyol ízek budapesti fellegvárában

Ha beülünk egy étterembe, valószínűleg ritkán jut eszünkbe a víz. Még kevésbé a fenntarthatóság, és az sem, hogy a víz felhasználása történhet teljesen másképpen is, mint ahogyan megszokhattuk. Budapest szívében azonban példaértékű mód van erre, ráadásul egy olyan helyszínen, ahol a gasztronómiai értékek ugyancsak az első helyen vannak.

„Amikor megnyitottuk az éttermet, több régi álmunk vált valóra” - meséli Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa. -„Szerettük volna a tapasbárokon túlmutató igazi spanyol gasztronómiát Budapestre hozni, ezért is áll középpontban nálunk a híres spanyol faszenes kemence, az Asador, amelyben természetes tűzön készülnek el az ételek. A mediterrán ízek mellett viszont számunkra nagyon fontos volt a fenntarthatóság is, így merészen arra gondoltunk, hogy helyben szűrt, saját „palackozású” vizet szeretnénk az ételeink mellé kínálni. Így ismerkedtünk meg BWT-technológiákkal, amelyek segítségével kialakítottuk az éttermünk komplex vízkezelését.”

hirdetés

Az Asadorban készített húsok, halak, zöldségek mellett természetesen ibériai sonka, kasztíliai sajtok és spanyol borok is szerepelnek a kínálatban. Ha pedig valaki vizet inna az étkezéshez vagy akár kísérőként a bor mellé, akkor szénsavas és szénsavmentes változatban is kérheti a helyben szűrt és gyönyörű formatervezett üvegbe kerülő vizet. A vezetékes vizet a BWT pult alá építhető víztisztítója kiváló minőségű Magnesium Minaralizered szűrt vízzé alakítja, amelyhez szűrés során magnéziumot is ad a vízszűrő, és csökkenti az olyan nem kívánatos íz és illatrontó anyagokat, mint a klór. Az étterem Budapesten első ízben valósította meg ezt a koncepciót immáron már 5 éve, amellyel a tulajdonosok egy spanyol étteremben találkoztak először a 2010-es évek közepén.

„Ezzel a megoldással jelentősen csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nincs szállítás és rengeteg hulladéktól kíméljük meg a Földet, ami számunkra nagyon fontos tényező. A vendégeink pedig kifejezetten kedvelik a vizünket” - folytatja a tulajdonos. -„Viszont utána már úgy gondoltuk, hogy akkor az összes vízkezelő megoldást szeretnénk kiaknázni, így többek között a jéggéphez is tisztított vizet használunk, amely aktívszenes vízszűrőjével eltávolítja a rossz ízeket és szagokat, így áttetszőbb jeget kapunk, amely ily módon az italok ízét sem befolyásolja már.”

De miben lehet hasznára egy étteremnek még a tisztított víz? Igazából mindenben. Az el Asador de Pata Negra konyhájában a levesek, mártások is ebből készülnek el, amely hozzájárul az ételek ízvilágához.. Ha jó minőségű, kezelt vizet használunk, a kombi gőzpárolókban és a sütőkben, megóvhatjuk a vízkőtől és egyéb lerakódásoktól. Továbbá a szűrt vízzel készülő ételek is élvezeti értékét is befolyásolhatja a víz minősége, illetve annak ásványianyag összetétele. Például egy házi kenyér esetében sem a túl lágy víz, sem a túl kemény víz nem jó, ráadásul a csapvíz klórtartama is hatással lehet az élesztőgombákra.

Amúgy pedig a vendéglátóipar számára kezelt víz megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le a drága készülékekben vagy eltömítse az érzékeny mikro fúvókákat.

Ki gondolná, hogy a mosogatásnál sem mindegy, hogy milyen a víz? Nyilván fontos a mosogatógép és a mosogatószer minősége is, de a vezetékes víz könnyen hagyhat vízkő és egyéb foltokat, csíkokat az edényeken. A BWT vízkezelő megoldásával nem csupán lágy, hanem sótalanított vizet nyerhetünk, amely segít abban, hogy a tányérok, poharak és evőeszközök megfelelőképpen csillogjanak, a vendégnek ezáltal is tökéletesebb élményt nyújtva.

És ahogy az étkezés végén, itt is felbukkan a kávé kérdése. A maximális kávéélményhez a ma már nem csak a speciality kávézókban, hanem egyre több étteremben is szűrt vizet használnak. Ebben is élenjár a BWT technológiája, a Water+More Best Max Premium vízszűrő patronnal, amely segít megóvni a kávégépet a vízkőlerakódásoktól, ezáltal csökkenti a vízkő okozta meghibásodási lehetőséget, de leginkább elmélyíti, kiemeli, hangsúlyozza a benne készülő kávé igazi aromáját és zamatát. Nem véletlenül használnak barista-versenyeken is ilyen vizet a kávé-különlegességekhez.

A BWT fenntartható és környezetbarát AquaBar koncepciója és a többi komplex vízkezelő megoldás nem csupán új, hanem már meglévő éttermek számára is elérhető, választható, tökéletesen alkalmazható.

Az étteremről és a különleges vízkoncepcióról készült kisfilm itt nézhető meg:

Forrás: Arterego

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.30.

Ma András, Andor napja van.

Közel 70 millió forintot fektettek be másfél hónap alatt MST-be

Hazai viszonylatban kiemelkedő eredményeket ért el az indulását követő első két hónapban a legújabb magyar kriptovaluta. A privát értékesítési szakasz...

  • 2021-11-29 21:50
Szerezd már most be a legjobb schi-fi vagy fantasy regényt a karácsonyfa alá!

Sárkányok vagy űrhajók? Most az egyszer választanod sem kell, hiszen a Bookline listájában a sci-fi és a fantasy legfrissebb gyöngyszemeit találod meg...

  • 2021-11-29 20:25
Súlyosbodik a chiphiány

Tovább súlyosbodik a globális chiphiány, az autóipar mellett begyűrűzött a számítástechnikai eszközök piacára is, súlyosan érintve azt. A kialakult he...

  • 2021-11-29 19:00
Kapros juhtúrós gombóc recept húsok mellé

A túró annyira sokoldalú alapanyag, hogy édes és sós gombócokat is készíthetünk belőle. Ráadásul többféle ízesítés, fűszerezés is jól áll neki, és se...

  • 2021-11-29 17:10
Románia csak európaiakat enged be a dél-afrikai térségből, őket pedig karanténba küldi

Románia a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, s...

  • 2021-11-29 15:30

hirdetés

Egyre több a kamugyógyszertár az interneten

Tucatszám bukkannak fel a hamis készítmények és a megbízhatatlan webáruházak, a pandémia óta pedig az ilyen átverések valósággal elárasztották az inte...

  • 2021-11-29 14:00
A világ tíz legsikeresebb elektromos járműgyártója közül hat a Continental gumiabroncsait választotta

Bizalom a technológiai szakértelemben: a Continental a Tesla, a Volkswagen, a Mercedes-Benz és még további gyártók elektromos autóinak elsőszerelésre ...

  • 2021-11-29 12:20
Az önbecsülés fontosságára tanítják egymást a Rozmaring kunyhó lakói

Miközben elmerülünk a közösségi média világában, hajlamosak vagyunk magunkat a tökéletesnek tűnő posztok szereplőihez hasonlítani és önmagunkat emiatt...

  • 2021-11-29 10:54
Magyarországon még nem detektálták az omikron variánst

Magyarországon a jelenlévő mintákban még nem detektálta a koronavírus új változatát, az úgynevezett omikron variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központ...

  • 2021-11-29 09:36
Bika: A befolyásolással csak óvatosan!

Hagyja, hogy mások döntsék el, érdemes-e hallgatni Önre vagy sem. Az minden, amit megtehet, hogy lelkiismeretesen és világosan, de mindenekelőtt őszin...

  • 2021-11-29 08:17

Minden cikk

hirdetés

hirdetés