Mit süssön ma a kis szűcs?
hirdetés
Bizonyára mindenki ismeri ezt a nyelvtörőt, de a mai receptek nem a sós húsról fognak szólni, azaz csak részben. Figyelem, különleges ízek következnek.
Ma egy mangós, makadámdiós salsával kezdjük a gasztro túránkat. Kell majd hozzá 4 apróra felkockázott paradicsom, 1/4-1/2 kockára vágott friss chili (elhagyható), 2 finomra vágott mogyoróhagyma, 2 ek. felaprított mentalevél, 1 tk. frissen vágott korianderlevél (helyettesíthetjük petrezselyemmel is), 1 lime leve, 3 ek. olívaolaj, 80-100 gramm makadámdió durvára vágva, 1 érett, apró kockára vágott mangó, csipetnyi cukor és só, no meg őrölt fekete bors és cayenne bors ízlés szerint. A durvára vágott makadámdiót pirítsuk meg kissé ki egy serpenyőben, de olajat ne tegyünk alá. Keverjük össze a paradicsomot, a chilit, a mogyoróhagymát, a mentát, a koriandert, a lime-levet és az olívaolajat. Adjuk hozzá a makadámdiót és a mangót, ízesítsük sóval, borssal, cukorral és cayenne borssal.
hirdetés
Ha valami különleges levesre vágyunk, jöhet egy finom sütőtökleves fehérrépával. Ha 4 főre főzünk, az alábbi mennyiségekre lesz szükségünk: fél tk. olívaolaj, 1 tk. vaj, 2 közepes méretű póréhagyma, 4 közepes méretű fehérrépa kockára vágva, 1 kisebb sütőtök és 1 kisebb burgonya (hámozva, kimagozva, kockára vágva), 6 csésze csirkealaplé, só és frissen őrölt bors, 1/3 csésze tej vagy főzőtejszín, valamint őrölt szerecsendió ízlés szerint. Az elkészítése roppant egyszerű. Egy közepes méretű edényben hevítsük fel kissé a vajat és az olajat. A póréhagymát vágjuk finomra (a zöldjéből is vágjunk bele egy keveset), és pároljuk üvegesre (12-15 perc). Keverjük bele a fehérrépát, a tököt, a burgonyát és a csirkealaplevet. Sózzuk, borsozzuk. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük további 40 percig, vagy ameddig a zöldségek meg nem puhulnak. Vegyük le a tűzről, várjuk meg, amíg kicsit kihűl, majd turmixoljuk össze az egészet. Tegyük vissza a tűzhelyre, hevítsük fel kissé, majd engedjük fel a tejjel (tejszínnel). Végül adjunk hozzá csipetnyi szerecsendiót. Tálaláskor pedig szórjuk meg egy kis finomra vágott petrezselyemmel.
Na de hogy a „sós hús” se maradjon ki a történetből, megismertetem veletek a keleti kacsamell receptjét is. Az 50 dkg kacsamell mellé szükséges még 20 dkg póréhagyma, 20 dkg cseresznye (vagy meggy), 1 db paprika (sárga), 3 dkg friss gyömbér, 1 evőkanál keményítő, szójaszósz, valamint olaj és só. A húsról lehúzzuk a bőrt, vékony szeletekre vágjuk és beleforgatjuk a keményítőbe. A póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a vékonyra szeletelt gyömbért, hozzáadjuk a húst, és aranybarnára sütjük. Ha kész, a húst és a gyömbért kivesszük, a visszamaradt olajba beletesszük a póréhagymát, a paprikát és a kimagozott cseresznyét, és 2 percig dinszteljük. Ezután a húst és a gyömbért visszatesszük a serpenyőbe, az egészet meglocsoljuk szójamártással (esetleg még megsózzuk), és két percig erős lángon sütjük. Rizzsel tálaljuk, mint általában a keleti konyha remekeit. Roppant finom, aki nem hiszi, járjon utána!
Forrás
Szöveg: vital.hu és http://www.vital.hu/?q=feherrepas_tokleves
Képek: aprosef.hu és topliszt.cafeblog.hu