hirdetés

Partnereink

Nélkülözhetetlen fűszerek a konyhában

hirdetés

Nélkülözhetetlen fűszerek a konyhában

Nem egy esetben azért hiúsul meg a főzés, mert útközben rájövünk, hogy nincs otthon olyan fűszerünk, amit a recept megkíván. Lista azokról, amik mindig legyenek a kamrában!

Az, hogy valaki milyen ételeket készít legszívesebben, nagyjából eldönti, milyen fűszereket tart otthon. Aki csak és kizárólag magyaros ételeket kíván, valószínűleg nem tart otthon kaffirlime-levelet, aki pedig él hal a japán konyháért, annak nincs feltétlenül raktáron provance-i fűszerkeverék. De ha szívesen játszunk az ízekkel, és nem akarunk leragadni egyetlen konyhánál – és a legtöbben azért így főzünk – , érdemes többfajta fűszert otthon tartani, hogy ne fordulhasson velünk elő, hogy fűszerhiány miatt nem tudunk elkészíteni egy random kiválasztott receptet.

hirdetés

 

 

Az alapfűszerek

Só, bors, fűszerpaprika nyilván mindenkinél van otthon, de nem mindegy, hogy milyen. Sóból érdemes legalább két fajtát tartani, egy finom őrlésű tengerit, az asztalhoz és az egyszerű fűszerezéshez, valamint egy nagyszeműt, ami remek szolgálatot nyújt sóban sütéskor, vagy bizonyos péksüteményeknél. Borsból felejtsük el az őrültet – vegyünk szemeset, meg egy jó borsőrlőt. A szemes bors sokkal tovább megtartja az aromáját, és kevesebb is kell belőle, mint az őröltből. Ha pénztárcánk engedi, jó ha van otthon színes vagy rózsaborsunk – feldobhatjuk vele az ételeinket. Fűszerpaprikából egyszerre inkább kisebb adagokat vegyünk, mert hamar elveszítik az aromájukat és a színűket, különösen mert iszonyú nehéz jó minőségű fűszerpaprikát levadászni. A fokhagyma és a vöröshagyma a zöldséges kosárban legyen, ne por vagy krém formájában a hűtőben vagy a polcon – ezeket felejtsd el!

Klasszikus fűszerek

Babérlevél nélkül nincs élet, ez világos. Köménymag is jó, ha van otthon, természetesen ebből sem az őrölt verzió. Szerecsendióból szintén egészet érdemes venni, aztán reszeljük le. Sok esetben jöhet jól a kapor is, amit már őrölt formában kapni lehet az üzletekben. Zöldpetrezselyem is bármikor szükségessé válhat a főzés során.

 

Zöldfűszerek kavalkádja

Bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, majoránna – ezek az alapvető zöldfűszerek, amelyeknek mindig kéne otthon lenni. Ha tehetjük, legyen otthon belőle friss! Az egyetlen babrás növény közülük a bazsalikom, a többit akár egy pici virágládában is átteleltethetjük a gangon vagy fedett teraszon, ahol nem fagy. Ha pedig nem készítünk heti rendszerességgel házi pestót, egy bokor bazsalikom a legtöbb konyhaablakba befér. A friss fűszerekkel ugyanaz a helyzet, mint a szemes borssal – ezerszer intenzívebb az ízük. Ráadásul gyakorlatilag a végtelenségig kitartanak, így spórolhatunk is. Azt meg már meg sem említem, milyen bosszantó tud lenni, mikor valami, amibe minden alapanyagot beletettünk, azért lesz ízetlen, mert a benne lévő fűszer elvesztette az erejét. Szóval a zöld akkor az igazi, ha friss!

 

A keletiek

Ebből nyugodtan tankolhatunk porokat, más formában ugyanis elég nehéz hozzájutni. Ha egy picit is izgat minket az indiai konyha, tartsunk otthon legalább egyfajta fűszerkeveréket, például garam masalát és valamilyen curryt. A kardamom nemcsak az indiai konyhában, hanem különböző édességekhez is felhasználható, őrölt kurkumával pedig csodaszép sárga színt adhatunk az ételeinkhez akkor is, ha nem akarjuk a curry jellegzetes ízét érezni. Az indiain kívül más konyhák is bőven használják a gyömbért, de itt jegyezném meg, hogy ebből is legyen otthon mindig. Természetesen nem a por, hanem a friss verzió. Nem túl drága, az íze utánozhatatlanul jobb, mint a poré, és ha aggódunk, hogy tönkremegy, mindig készíthetünk belőle teát. Az közel-keleti fűszerek közül igazi alapdarab a római kömény, de nem árt, ha van otthon korianderünk is. Chilit ugyanúgy használnak, mint a távol-keleti vagy a dél-amerikai konyhák, ha szeretjük a kissé csípős ízeket, szárított vagy őrölt formában, de ne felejtsük ki a chilipaprikát sem.

Az édesek fűszerei

Nemcsak akkor jön jól a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, esetleg az ánizs, ha sütni akarunk, ezek a fűszerek rengeteg étel esetében nyújtanak jó szolgálatot. Mindegyikből érdemes darabosat, és ebben az esetben őröltet is tartani, hiszen sütemények tésztájába ebben a formában szükségesek. Ha kedveljük a krémeket, akkor legyen otthon egész vanília is – egészen más íze van, mint az aromának vagy az ízesített cukornak.

Bármennyi fűszert is tartunk otthon, ne feledjük, hogy jó ételt csak minőségi, aromás fűszerrel lehet készíteni – félévente egyszer nézzük át a fűszerpolcot, nem járt-e le valami. Ha újat veszünk, csak akkor bontsuk fel, ha az előző végleg elfogyott, így elkerülhetjük, hogy a fűszeres doboz alján lévő öreg fűszer elrontsa az ételünket.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.06.

Ma Lénárd napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés