Őszi sós lepények
hirdetés
Itt az ősz és szeretnél valami finomságot tenni az asztalra, ha esetleg jönnek a vendégek? Vagy csak szeretnél a családtagjaid kedvében járni? Akkor ideje, hogy elolvass pár receptet, amely segítségedre lehet, abban, hogy finomságokat tegyél az asztalra.
Manapság minden süteménynek a hozzávalói nagyon sokba kerülnek. Kevés olyan van, amit olcsó hozzávalókból lehet elkészíteni. Tekintsd meg a receptjeinket, és meglátod, hogy garantáltan sikert fogsz majd elérni.
hirdetés
Az egyik finomság, amelyet érdemes elkészíteni az a gombás tarte. A tészta elkészítéséhez a következő alapanyagok a szükségesek: 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, és bors. A töltelékhez pedig szükséges egy vöröshagyma, 4 ek olaj, 20 dkg erdei gomba, 2 tk morzsolt kakukkfű, néhány szál zeller, 20 dkg apró csiperke, 2-2 ek liszt és vaj, 2 dl tej valamint 1 tojássárgája. A tészta a következőképpen készül el: a vajat a liszttel összemorzsoljuk, a többi hozzávalóval pedig összegyúrjuk, és azután hűtőbe rakjuk 20 percre. A tölteléket pedig úgy állítjuk össze, hogy az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, majd a megtisztított, szeletelt erdei gombát, ráhatjuk és megpirítjuk. Azután megfűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, finomra vágott zellerrel meghintjük. Ezt követően a csiperkét is megfuttatjuk vajon egy másik serpenyőben, és megsózzuk. Ezután a lisztet forró vajon megpezsgetjük, majd forró tejjel felengedjük, ezt addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, vagyis besamelmártást készítünk. Ha már nem olyam forró, akkor belekeverjük a tojássárgáját is. A tésztát miután eltelt 20 perc liszttel behintett deszkán átgyúrjuk. Azután pedig sütőformába tesszük. Egy réteg csiperke, egy réteg erdei gomba-ragu, megint egy réteg csiperke következik, és utána a besamel. 200 fokon kell sütni 25 percig, és kockára vágva már lehet is tálalni. Nagyon finom, ezt mindenkinek ajánlatos elkészíteni. Összefut az ember szájában a nyál.
Egy másik szintén finom lepény a hagymás quiche. A tésztához a következők a hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, és nem utolsó sorban só. A töltelékhez szükséges: 5 dkg húsos szalonna, 3 vöröshagyma, 4 tojás, 2-2 dl tejszín vagy tej, só, bors, reszelt szerecsendió, 4 ek reszelt sajt. A tészta elkészítése a következő módon zajlik. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, csipetnyi sóval ízesítjük, majd 1-2 ek vízzel, gyorsan simára gyúrjuk, fél órát kell a hűtőben álljon. Amíg a tészta kihűl, addig a szalonnát apró kockákra kell vágni, aztán kisütni a zsírját. A karikára vágott hagymát pedig arany barnára kell sütni benne. A tojásokat felverjük tejszínnel, tejjel simára keverjük, sóval, borssal, és szerecsendióval ízesítjük. Mikor a félóra letelt, akkor a tésztát elővesszük, és liszttel behintett deszkán összegyúrjuk. A sütőforma méretéhez nyújtjuk, majd bele helyezzük. A hagymát rászórjuk, a tojásos-tejszínes keverékkel leöntjük, és z egészet sajttal meghintjük. 200 fokon sütjük 20-25 percig. És már kész is az íncsiklandozó finomság. Lehet tálalni, és fogyasztani.
Egy szintén nagyon finom recept a sajtos húslepény. A következő hozzávalók szükségesek: 1 vöröshagyma, 4 ek olaj, 50 dkg darált marhahús, só, bors, 2 sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 1 dl száraz vörösbor, 1 konzerv paradicsom, fél kilogramm burgonya, 5 dkg vaj, 2 új hagyma, 2 tk étkezési keményítő, 10 dkg jól olvadó sajt. A hagymát olajon megfonnyasztjuk, majd a húst rádobva fehéredésig pirítjuk sóval, borssal, fűszerezzük. Kevés vízzel párolni kezdjük. Amikor már majdnem kész, akkor a felkockázott répát, és borsót belekeverjük, borral és vízzel felengedjük, adunk hozzá paradicsomot, és lassú tűzön megfőzzük. A kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük. Áttörjük, és kevés főzővízzel, és vajjal habosra keverjük. Majd az újhagymát felaprózzuk, és beledolgozzuk. A keményítőt vízzel simára dolgozzuk, besűrűsítjük vele a marharagut. Egy tálba beleöntjük, a burgonyapürét rásimítjuk, majd sajtot teszünk a tetejére. 220 fokos sütőbe tesszük, míg a sajt aranybarna nem lesz. Aztán lehet fogyasztani ezt a finomságot. Jó étvágyat hozzá!