Paleo körtés mandulás fordított torta
hirdetés
Ez egy különlegesen liszt-, tej és cukor-mentes paleo tortát nem csak diétázóknak ajánljuk, hanem bárkinek aki kicsit szeretne oda figyelni arra hogy hogyan étkezik, viszont szeret jókat, finomakat enni.
Hozzávalók:
hirdetés
Körteragu
- 4 db körte
- 300 g agávé szirup
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- citromból nyert citromhéj
Tészta
- 250 g xilit
- 360 g mandulaliszt
- 100 g kókuszolaj
- 50 g olívaolaj
- 3 teáskanál vaníliaaroma
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 0.5 citromból nyert citromhéj
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 0.5 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 teáskanál fahéj
Tálalás
- 10 dkg mandulapehely
- 1 ek xilit
Elkészítés:
A körtéket megmossuk, kimagozzuk és felnegyedeljük. Egy nagyobb serpenyőben az agávé szirupot magas hőmérsékleten elkezdjük addig főzni, míg be nem sűrűsödik és szinte karamell állaga nem lesz. Majd ekkor a körtéket belehelyezzük, és megpároljuk 6-8 percig, hogy a körte kissé megpuhuljon. Fűszerezzük fahéjjal, citromreszelékkel és gyömbérrel. Ha ezzel megvagyunk, félretesszük hűlni.
Sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 22 cm-s forma oldalát kókuszolajjal kikenjük és darált mandulával körbeszórjuk, majd a hűtőbe tesszük. A sütőpapírt azért nem javaslom, mert beleragadhat a szirupos körte. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és nyírfacukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a xilit másik felével habosra (fehéredésig) verjük, majd folyamatos kevergetés mellett vékony sugárban hozzá adjuk a kókuszolajat és az olívaolaját (minta majonézt készítenénk). Ezután mehet bele a vanília aroma, citromlé és a fűszerek. Ezt a keveréket hozzákeverjük a felvert tojásfehérjehabhoz, óvatos, de határozott mozdulatokkal egy irányba, majd apránként kis adagokban mehet hozzá a darált mandula, amit előzőleg a szódabikarbónával összekevertünk. Itt is figyeljünk arra, hogy ne törjük össze a habot. Érdemes gumispatulával dolgozni.
A tortaforma aljába ízlésesen elhelyezzük a körtedarabokat és a maradék szirupot, majd erre ráöntjük a tésztát, kicsit lekocogtatjuk. Légkeveréses sütőben 160 C fokon egy 30-40 percig sütjük.
Amikor elkészült, még melegen óvatosan fordítsuk rá fejjel lefelé egy tányérra, és vegyük le a formát róla. Ha ezzel hűlésig várnánk, nagy eséllyel a ragacsos körte megszilárdulna, és az egész beleragadna a formában. Pirított mandulával és porrá őrölt nyírfacukorral tálaljuk.
Forrás: Nosalty