Rigó Jancsi muffin
hirdetés
Remek, finom, krémes! Mindenképp ki kell próbálni, idén karácsonykor akár ez lehet a családi ebéd vagy vacsora utáni desszert.
Hozzávalók:
hirdetés
A tésztához: 10 dkg finomliszt, 0.5 kávéskanál sütőpor, 2 dkg cukrozatlan kakaópor, 4 db tojás, 12 dkg porcukor, 1 csipet só
A krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 3 dl habtejszín
A mázhoz: 15 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj
Elkészítés:
Előző este a krémhez felolvasztjuk a darabokra tört csokoládét a tejszínben. Megvárjuk, míg kihűl és hűtőbe tesszük. A tojássárgákat habosra verjük a cukor kétharmadával. A tojásfehérjéket keményre verjük, a végefelé hozzáadjuk a maradék cukrot.
A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, belekeverjük a sütőport. A cukros tojássárgákhoz forgatjuk óvatosan a tojáshabot, és vigyázva belekeverjük a lisztes egyveleget is. A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal béleljük, elosztjuk bennük a masszát és légkeverésen 175 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
A kihűl muffinok tetejét 1,5-2 cm vastagan levágjuk. A hűtőhideg csokis tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük. Habzsákból a lefejezett muffinokra nyomjuk a krémet. A csokimázhoz vízgőz felett összeolvasztjuk a darabokra tört csokit és a vajat, kicsit hűlni hagyjuk, majd belemártogatjuk a "muffintetőket".
Nincs más hátra, mint a muffinok tetejét a helyükre tenni és megvárni, míg megszilárdul a csokimáz. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Forrás: Nosalty