Sóskaramell-öntetes sajttorta
hirdetés
![Sóskaramell-öntetes sajttorta](https://delina.hu/userfiles/2/8/2817ae5a058a0f56d1ea83949f756aa1_thum_300x336.jpg)
Készítsétek el ti is, mert higgyétek el, ezt szószt kiskanállal fogjátok magatokba tolni!
Hozzávalók:
hirdetés
A tortához: 250 g zabkeksz, 120 g vaj, 500 g mascarpone, 250 g tejföl, 150 g cukor, 2 csapott ek finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 1 citromból nyert citromhéj, 1 csipet só
A sóskaramell-öntethez: 200 g cukor, 60 g vaj, 2.5 dl habtejszín, 1 kk só
Elkészítés:
A zabkekszet ledaráljuk, vagy cutterban apró morzsásra törjük, majd elkeverjük a vajjal, és egy csatos tortaforma aljába nyomkodjuk. A tortaforma átmérője kb. 30 cm legyen. A tortaformába érdemes sütőpapírt tenni, teljesen kibélelni vele. A morzsás alapot ezután 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 20 percre. A krémhez elkeverünk minden hozzávalót, kivéve a tojásokat. Azokat egyesével adagoljuk a masszához. A masszát ezután a kekszes alapra öntjük, és 160 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. A sütésnél használjunk gőzfunkciót, ha ilyen nincsen, akkor egy tepsibe tegyünk két ujjnyi vizet, és ezt toljuk be a sütő legalsó szintjére. Ha a tortánk teteje aranybarna, és az állaga kicsit gumiszerű, akkor tökéletes. Teljesen kihűtjük, érdemes akár egy éjszakát is pihentetni, ezután lebonthatjuk róla a tortaformát.
A cukrot alacsony hőfokon egy magas falú lábasban olvasztani kezdjük. Nem keverjük, nem nyúlunk hozzá. Ha kicsit füstöl, akkor sem. Miután felolvadt, hozzádobjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a cukorban, majd a lábast levesszük a tűzről. Fontos, hogy a habtejszínt felmelegítsük, mielőtt hozzáöntjük a szószhoz, mert különben összeáll az egész. A langyos tejszínnel és egy fél teáskanál sóval tehát összekeverjük, majd az egész masszát lehűtjük. Amint a vaj kicsit megszilárdul benne, sűrű krémes állaga lesz a szósznak. Tálalásnál a tortaszeletre csorgatjuk, vagy kiskanállal esszük, mert isteni.
Forrás: Nosalty
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek
![Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval](https://delina.hu/userfiles/e/f/efb32358eef77367d88264bd7a978b47_thum_130x135.jpg)
![Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!](https://delina.hu/userfiles/3/e/3e585ef0b283e0274a22339414dcdd07_thum_130x135.jpeg)
![Édesburgonya-krémleves kókusztejjel](https://delina.hu/userfiles/f/5/f50395b6f77dac5d4ad25e2ca875ccd5_thum_130x135.jpg)
![Paprikakrémleves egyszerűen!](https://delina.hu/userfiles/7/4/744eb17a89745a7efc4ab00706cb359a_thum_130x135.jpeg)
![Könnyű és puha túrógombóc](https://delina.hu/userfiles/d/d/dd0992cc86c9043e7f6f843ba8b57b9e_thum_130x135.jpeg)
![Szójás-mázas kacsamell csíkok, pirított tésztával](https://delina.hu/userfiles/7/1/717353806eb42e36708d50e7acd22a32_thum_130x135.jpg)
![Elindult az Országos Bortúra!](https://delina.hu/userfiles/4/e/4ebfe01acc1b92648c0e6fb3107669a7_thum_130x135.jpg)
![Édes Valentin-nap egészségesen](https://delina.hu/userfiles/0/4/0410876a8ea0cf17d374c8bdb046ef9c_thum_130x135.jpg)