Sütőtökös piskótatekercs kávékrémmel
hirdetés
A sütőtök nem csak önmagában remek, beépítve különféle desszertekbe szintúgy megállja a helyét. Csodásan harmonizál az olyan keleti fűszerekkel, mint a fahéj és a szegfűszeg, de kávéval párosítva is mennyei. Íme a bizonyíték erre!
Hozzávalók:
hirdetés
Piskótatekercs
- 5 db tojás
- 5 ek cukor
- 5 ek finomliszt
- 3 dkg sütőtök (pürésítve)
- 1 kk sütőpor
Kávékrém
- 2 ek instant kávé
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg mascarpone
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 1 ek vaníliás cukor
- 3 ek porcukor (díszítéshez)
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk és a tojások sárgáját a cukorral nagyon habosra keverjük. Belekeverjük a sütőtököt, amit villával előtte összetörtünk, hogy nagyobb darabok ne kerüljenek bele.
- Aki szeretné, pépesítheti is turmixgépben. A fehérjét felverjük habnak. A lisztet és a sütőport a habos sárgájához szitáljuk és összeforgatjuk vele, majd a felvert fehérjét is hozzákanalazzuk és szépen összekeverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön meg nagyon.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a masszát ráöntjük, szépen eligazítva a széleket és elsimítva a tetejét, hogy egyenletesen tudjon megsülni. Előremelegített sütőben 170 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.
- Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsült-e. Amikor készen van, kivesszük a sütőből és enyhén nedves konyharuhára fektetjük sütőpapírral együtt, gyors mozdulatokkal feltekerjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben készítsük el a krémet.
- A tejszínhez adjuk hozzá a kávét, amennyiben instant kávéval dolgozunk alaposan keverjük el, hogy feloldódjon.
- Ízesítsük számunkra megfelelően édesre. Adjuk hozzá a vanília aromát és a cukrot is, majd verjük fel habnak. Aki szereti tehet bele némi fahéjat is. Keverjük hozzá a marscapone-t. A tekercset görgessük ki, vegyük le róla a sütőpapírt és kenjük meg a krémmel, majd tekerjük fel a végleges formára.
Forrás: Nosalty