Sütőtökös receptek
hirdetés
Rákaptál te is az ősz és tél ízére, de már unod csak magában enni? Készítettem néhány különleges receptet, hogy az édes íz fel legyen váltva más hozzávalókkal is. Ezt a sárga zöldséget más országokban közkedvelten variálják és nem csak egy-két féle képen készítik el, ahogy mi magyarok.
hirdetés
Muffin sütőtökkel
Egy tökéletes téli este tökéletes kelléke ez az omlós muffin egy csésze kakaóval. Ízvilága édes, és a pihe-puha anyaga csak úgy olvad szét a szánkban. Ne feledjük, hogy a sütőtök hazai szezonális zöldség, és ha piacon vesszük, akkor nagy eséllyel a termelőtől szerezhetjük be. Tehát vega, bio, organikus és tuti egészséges.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor (akár barnacukor is)
- 15 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 25-30 dkg reszelt sütőtök (közepes vagy durvára reszelt)
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- ízlés szerint: őrölt fahéj, vaníliás cukor
Uzsgyi neki!
Akárcsak a többi muffin elkészítése esetében, a száraz és a nedves hozzávalókat két különböző tálban keverd össze. Ezt követően lassacskán adagold a nedveset a szárazhoz folyamatosan keverve. A tészta akkor lesz omlós és pihe-puha, ha fakanállal és nem robotgéppel kevered össze. Igaz, hogy így több időt vesz igénybe, de megéri a munkát. Töltsd a masszát a 12 formába, majd azt tedd be a 190 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Ezután már csak a jól megérdemelt falatokat kell élvezni egy forró kakaó kíséretében. Jó étvágyat hozzá!
Édes csirke
Ideje, hogy belecsempésszük a főételbe is a sütőtököt, hogy az édes, pikáns ízvilág itt is érvényesüljön. A fehérhúsok közül a csirkét választottam, mert elég sokan kedvelik és az édes savanyú mártással jó párost alkotnak. A tányéron is jól mutat legfőképp rizzsel, tehát vendégváró főételnek is beillik.
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 ek. olaj (akár olívaolaj is)
- 1 sütőtök (max. 1 kg)
- 1 tk. szerecsendió
- 1 tk. gyömbérpor
- 3-4 dl leves alaplé (akár kockából is)
- 3 ek. méz
- fűszerek: curry, fehérbors, só
Uzsgyi neki!
Aprítsd fel a hagymát és az olajon párold üvegesre, majd ezután helyezd a hagymára a csíkokra vágott csirkemellet. Várj, míg ki nem fehéredik a hús, majd szórd meg a curryvel és hagyd, hogy megpiruljon. Ezután jöhet a többi fűszer: só, bors, szerecsendió, gyömbér, majd öntsd fel az alaplével és add hozzá a felkockázott tököt. Főzd kb. fél óráig, míg meg nem puhul a tök, persze ez függ a kockatök méretétől is. Ha megfőtt kanalazd bele a mézet és még egyszer jól forrald össze az egészet, hogy az ízek egybeolvadjanak.
Tálaláskor a fentebb említett rizs vagy makaróni körettel nem nyúlhatunk mellé. Ne feledd, hogy mennyire jó, ha szezonális zöldséget csempészel a napi étrendedbe. Jó étvágyat hozzá!
Tökös palacsinta
Itt most a vastag amerikai palacsintára gondolok, ami egyszerű finomság még a kezdők számára is. Akár reggelinek, akár nasinak is beillik és még a munkába vagy a gyerkőcöknek a suliba is becsomagolható.
Hozzávalók:
- 1 és ¼ csésze liszt (akár teljes kiőrlésű is)
- 2 ek. cukor (vagy barnacukor)
- 2 tk. szódabikarbóna
- egy csipet só
- ¼ tk. szerecsendió
- egy csipet gyömbér, egy csipet szegfűszeg
- 1 csésze tej
- ½ csésze sütőtök püré
- 1 tojás
- 1 tk. fahéj, 1 tk. vanília kivonat
- 2 ek. olaj
Uzsgyi neki!
Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat két tálban, persze az olaj kivételével. Folyamatos kevergetés mellett add a nedvest a szárazhoz, majd 5 percre hagyd állni a masszát. Már forrósíthatod is a palacsintasütőt az olajjal, hogy minél előbb elkészülj vele. Tipp: töröld ki a sütőt egy papírtörlővel mielőtt beletennéd a masszát, hogy itassa fel az olajfelesleget. Ezután nincs más, mint a kisütés és a tálalás. Ajánlott melegen tálalni, hogy a maximális hatást nyújtsa.
Kezdd a reggelt egy sütőtökös palacsintával és az egész napodra kihatással lesz. Próbáld ki a fenti receptek egyikét, hogy igazán az évszakra hangolódj.