hirdetés

Partnereink

Szárnyasok mellé való köret

hirdetés

Szárnyasok mellé való köret

A spárga szára lehet nagyon vastag és durva, vagy vékony és zsenge. A csúcsán lévő rügyek számítanak a legértékesebb részének, és csak a keményebb szárvégeket kell lenyesni.

A spárgát tálalhatjuk melegen, egyszerűen olvasztott vajjal meglocsolva és zöldfűszerekkel megszórva, csirke és más szárnya¬sok, valamint hal kísérőijeként Hollandi mártással leöntve tökéletes előétel lehet, vagy próbáljuk ki vinaigrette-tel és parmezánforgácsokkal. Kevés olajon hirtelen kisütve szintén kellemes.

hirdetés

A szárvégek eltörése

Fogjuk meg a spárgát a szár végéhez közel, és hajlítsuk meg a szárat, amíg el nem törik. A spárga azon a ponton fog eltömi, ahol a szár keményedni kezd. A kemény szárvég gyakran kissé rózsaszínes-lilás színű, így könnyű beazonosítani, Ahelyett, hogy egyszerűen kidobnánk, adjuk extra ízként a zöldség-alapléhez. A szárvégek hámozása hasznos módszer arra, ha meg akarjuk tartani a spárga maximális hosszát. Vágjunk le a szárvégekből 1 cm-t majd zöldséghámozóval vékony rétegben hámozzuk le a szárvég körüli kemény héjat.

Hogyan főzzük meg?

Hagyományosan spárgafőző edényt használnak a főzéshez. A spárgaszárakat kötözzük össze, és az edénybe állítva főzzük meg úgy, hogy csak részben merüljenek bele a forrásban lévő vízbe. Ezáltal a kényes spárgarügyeket, amelyeknek kevesebb főzésre van szükségük, nem éri víz, csak gőz. Ugyanígy megfőzhetjük lábosban is, de alufóliába csomagoljuk be a spárgahegyeket a főzés idejére. Másik lehetőség: fektessük a spárgát egy kevés forró vizet tartalmazó serpenyőbe. Fedjük le és főzzük kis lángon. A főzési idő, ami a spárga vastagságától függ általában 3-5 perc, a száraknak meg kell puhulniuk, de nem lehetnek petyhüdtek. A spárga jól grillezhető, sütőben, faszén felett és grill-lapon is süthető. Kenjük meg olívaolajjal, fűszerezzük, és addig süssük, amíg enyhén megpirul. Ha grillezzük, vagy faszén felett sütjük, előtte vízben blansírozzuk kicsit.

Délen és nyugaton imádják a fehér spárgát

A fehér spárga Franciaországban és a Földközi-tenger környékén különösen népszerű. A spárga földhalmok alatt növekszik, ez segít kifehéríteni, fehéren tartani a hajtásokat, és akkor szedik le őket, amikor a rügyek kibújnak a talajból. Ezzel ellentétben a zöld spárgát akkor vágják le, amikor a hajtások 20-25 cm-re nőnek a talajszint fölé.

És ha már itt vagyunk, jöjjön két remek recept, egyik fehér, másik zöld spárgából.

Sajtos zöld spárga

A spárgához szükséges alapanyagok: 4 csokor zöld spárga, 5 dkg vaj, 1 ek só, 1 ek cukor, 1 citrom leve. Az öntethez kell 5 dl tej, 2 ek (zab)liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1/4 mk reszelt szerecsendió, 20 dkg sajt (trappista, bergkäse, edami, stb.), 2 dkg vaj.

Tegyünk fel 3-4 liter vizet melegedni a spárga főzéséhez. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A spárgák fás részét távolítsuk el oly módon, hogy a közepénél és a végénél fogva hajlítsuk addig a sípokat, amíg el nem törik. A talpára nem lesz szükség, a fejeket virágzattal lefelé áztassuk hideg vízbe. Amikor felforr a főzővíz, adjuk hozzá az 1 ek sót, 1 ek cukrot, a vajat és a citrom kifacsart levét, majd tegyük a vízbe a spárgákat is. 4 percig főzzük a zöldséget, majd szűrjük le, és sorakoztassuk őket egy tűzálló tálba. Az öntethez keverjük simára a tejben a (zab)lisztet, sózzuk, adjuk hozzá az összezúzott/lereszelt fokhagymát és a szerecsendiót is, majd forraljuk fel. Főzzük 1-2 percig, majd kapcsoljuk le alatta a tüzet, és gyors mozdulatokkal keverjük bele a 2 dkg vajat, ezzel a szósszal öntsük le a spárgákat. A tetejét szórjuk meg sajttal, és toljuk a sütőbe 15 percre, hogy egy kis színt kapjon.

Tengeri halfilé tejszínes-kapros fehér spárgával

Kell hozzá 60 dkg hal (tengeri, filé, bőrmentes), 10 dkg vaj, só ízlés szerint, 60 dkg fehér spárga, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tej, 1 dl főzőtejszín, 1 csokor kapor, 1 fél citromból nyert citromlé, bors ízlés szerint (őrölt).

A halat nagyobb szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk és félrerakjuk. A spárgát megpucoljuk, és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. 5 dkg vajat felolvasztunk egy nagyobb serpenyőben és a spárgát belerakjuk. Megsózzuk, kevés vizet öntünk alá és lefedve puhára főzzük. A keményítőt a tejjel és a tejszínnel simára keverjük. A spárgára öntjük, sózzuk, borsozzuk és az apróra vágott kaporral, valamint a citromlével ízesítjük. A halat a maradék vajon megsütjük. A tejszínes spárgára fektetve tálaljuk.

Képek: egeszsegtukor.hu és nosalty.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.29.

Ma Auguszta napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés