Szilveszteri sütemények
hirdetés
Partira készülsz, esetleg otthon töltöd a szilvesztert? Bárhogy is döntenél, a finom fogások mellé jól jön egy kis édesség is. Megosztunk veled néhány remek süti-receptet, amivel garantáltan tarolni fogsz!
hirdetés
Konyakos praliné
Hozzávalók: 10 dkg fehér csokoládés tortabevonó, 50 darab praliné- vagy minyonpapír
A töltelékhez: 10 dkg tejszín, 2 teáskanál instant kávé, 4 cl konyak, 20 dkg tej tortabevonó, 2 dkg fehér csokoládés tortabevonó.
Elkészítése: Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót.
A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.
Marcipános kocka
Hozzávalók: 0,5 kg darált keksz, 9 evőkanál forró tej, 30 dkg porcukor, 25 dkg puha margarin vagy vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg darált dió, rum aroma, 3-4 dkg kakaó, mandula aroma
Máz: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej
Elkészítés: A kekszet összegyúrjuk a tejjel, a porcukorral, a puha vajjal és a vaníliás cukorral.
A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a darált diót, a rum aromát és a kakaót, majd egy műanyag tálcára simítjuk. A massza másik felébe belekeverjük a mandula aromát, és rásimítjuk a barna masszára. A mázhoz a vajat a cukorral, a kakaóval és a tejjel gőz fölött felfőzzük (addig, amíg elkezd hólyagosodni), majd hagyjuk hűlni néhány percig, és rákenjük a süti tetejére.
Kétszínű keksz
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 evőkanál kakaópor
Elkészítése: A hozzávalókat a kakaó nélkül jól összedolgozzuk, majd két cipót formálunk. Az egyikbe beleszitáljuk a kakaóport és eldolgozzuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra a világos színű tésztát és ráhelyezzük az ugyanakkorára kinyújtott kakaósat. Felsodorjuk, mint a bejglit. Néhány órát a hűtőszekrényben pihentetjük. Sütés előtt a tésztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kivajazott tepsibe rakjuk és egyenletesen közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
Sárgarépás minisüti
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, fél citrom, 20 dkg liszt, 1 tasak szárított élesztő, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 dkg cukor, 3 evőkanál hámozott mandula, őrölt bors, só
Elkészítés: A répákat kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd hideg víz alá tarjuk, leszűrjük és lecsöpögtetjük. A felforrósított olajban megfuttatjuk a felaprított hagymát. 18 dkg lisztet összeszitálunk az élesztővel, egy másik tálban a vajat összekeverjük a cukorral, 1 kávéskanál sóval, borssal, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, végül belekeverjük a lisztet. A répakockákat, a sült hagymát és a citrom reszelt héját átforgatjuk a maradék lisztben, aztán beledolgozzuk a tésztába. A jól eldolgozott tésztából sütőpapír-kosárkákba kanalazunk annyit, hogy csak a forma háromnegyedéig érjen, megszórjuk darabolt mandulával, és sütőpapírral letakart tepsire tesszük. Forró sütőbe toljuk, és 10-15 percig sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.