Tartármártás variációk
hirdetés
A tartármártással minden salátát, krumplis ételt és húst is meg lehet bolondítani, sok esetben alapvető kísérője lehet az elkészült finomságoknak. Sokan a hagyományos mártás készítik el, de van aki újdonságra vágyik. Itt van pár igazán jó variáció a tartármártás készítéshez!
Hagyományos tartármártás
hirdetés
Hozzávalók: 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl, 5 cl száraz fehérbor, őrölt fehérbors.
A hozzávalókat összekeverjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Főtt tartármártás
Hozzávalók: 1 dl tej, 1 csapott ek. liszt, 1 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 kk. mustár 1 kk. ecet, só, őrölt bors, cukor.
Simára keverjük a tejet a liszttel meg a vajjal, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Kihűtjük, a tejföllel elkeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük.
Habos tartármártás
Hozzávalók: 1 adag francia majonéz, 2 dl tejszín, 1 csomag habfixáló.
A kemény habbá vert tejszínbe belekeverjük a habfixálót, majd belekeverjük a majonézbe. Nem tartható el sokáig, mert a hab összeesik.
Tartármártás kemény tojásból 1.
Hozzávalók: 3 db kemény tojás, 2 dl tejföl, 5 cl olaj, 1 kk. mustár, pár csepp citromlé, csipetnyi só és őröl bors.
Az összetört tojás-sárgákkal összekeverjük a mustárt, a sót, a porcukrot és a citromlét. Végül belekeverjük a tejfölt. A leöntött salátára rászórjuk az apróra vágott tojásfehérjét.
Tartármártás kemény tojásból 2.
Hozzávalók: 3 kemény tojás sárgája, 1 kiskanál mustár, csipet só meg porcukor, pár csepp citromlé, 2 dl tejföl 1/2 dl olaj
Villával összetörjük a kemény tojássárgákat, és simára keverjük a mustárral, a sóval, a porcukorral meg a pár csepp citromlével. Végül belekeverjük az olajat. A megmaradt tojásfehérjét apróra vágva belekeverem a francia salátába.
Tartármártás kemény tojásból 3.
Hozzávalók: 4 kemény tojás, 3 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 2 kiskanál porcukor (én nem szoktam bele tenni, de ez ízlés kérdése), só, pár csepp citromlé vagy ecet, 1 evőkanál olaj (én ezt is elhagyom!)
A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kikaparva, villával összetörjük, majd habosra kikeverjük a mustárral, cukorral, citromlével, sóval meg a tejföllel. Végül hozzáadjuk az olajat is. A tojás fehérjét apró kockákra vágva tehetjük a salátába.
Tavaszi tartármártás
Hozzávalók: 2 db kemény tojás, 2 dl tejföl, 1 csomó újhagyma, 1 ek. mustár, 1 kk. porcukor, só, pár csepp citromlé.
Az újhagymát, a kemény tojásokat és a többi hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Fokhagymás tartármártás
Hozzávalók: a tojássárgája, 1dl olaj, 1dl száraz fehérbor, 1/2 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 csipetnyi cukor, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.
A nyers tojássárgájában állandóan keverve elvegyítjük az olajat. Először cseppenként adjuk hozzá, majd ha sűrűsödni kezd, bátrabban önthetjük bele. Az így keletkezett majonézt a borral és a tejföllel hígítjuk, majd jól elkeverjük a mustárral, cukorral, sóval, borssal és a pépesre nyomott fokhagymával. A fokhagymás tartármártást a franciák leginkább a főtt articsókához kínálják, de nagyon finom zsenge, főtt karalábéhoz, kukoricához, főtt fehér húsokhoz is.
Klasszikus aioli recept
Hozzávalók: 1 csésze olívaolaj, 1 tk durva tengeri só, ¼ csésze aprított fokhagyma.
Két evőkanálnyi olajat, a sót és fokhagymát botturmixszal pépessé eldolgozzuk. Áttesszük egy mozsárba, majd lassan, kiskanalanként beledolgozzuk az olajat. Nem tartármártás, viszont a majonézes változata nagyon hasonlít rá.
Bármelyik tartármártást is választjuk, az egyszer biztos: sokkal finomabb lesz tőle az étel, a szikkadtabb húsokat is könnyeddé, ehetővé teszi. Javasoljuk a rakott sertéskarajhoz is, aminek májas és gombás töltelékkel készült változatát egyaránt megtalálod itt!