Vegán csokoládémousse
hirdetés
Pár éve robbant be a köztudatba az aquafaba (ami nem más, mint a csicseriborsó főzővize), azóta pedig receptek és blogbejegyzések ezrei foglalkoztak a tojásfehérje vegán helyettesítőjéről.
Rengetegféleképpen felhasználható, legkedveltebb és legelterjedtebb elkészítési módja azonban a vegán csokoládémousse, ami a végeredményt tekintve nem is csoda.
hirdetés
Hozzávalók:
A mousse-hoz:
- 200 g étcsokoládé
- 3 ek kókuszkrém
- 2 evőkanál agávé szirup
- 1 ek vanília kivonat (házi, boltiból kevesebb is elég)
- 3 dl aquafaba (2 konzervnyi)
- 1 tk ecet
- 0.5 kávéskanál borkősav (1-2 csipet)
A tetejére:
- 5 dkg málna
- 3 dkg törökmogyoró
- 1 ek növényi joghurt
- 15 g étcsokoládé
Elkészítés:
Vízgőz felett összeolvasztjuk az étcsokoládét, a kókuszkrémet, az agaveszirupot, valamint a vanília kivonatot. Teljesen egyneműre keverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni, időnként keverve rajta egyet-egyet.
Egy nagy keverőtálba öntjük az aquafabát, vagyis a csicseriborsó főzőlevét. A legegyszerűbb egyébként, ha konzerv csicserinek használjuk a levét, ez esetben ugyanis egész biztosan megfelelően sűrű a folyadék. Utóbbival tényleg nincs semmi más dolgunk, mint leszűrni a csicserit, a levet pedig felfogni - a csicseriborsót pedig aztán bárhogyan használhatjuk, de tényleg!
Az aquafabát ezután elkezdjük habbá verni, pontosan ugyanúgy, ahogy tojásfehérje esetében tennénk (elégre annak a vegán helyettesítője). Azonban mivel jóval hosszabb időt vehet igénybe a felverése, ha van álló mixerünk, mindenképpen azt használjuk - de persze elektromos kézi habverővel is működik, csak fárasztóbb.
Amikor már jó kemény, de az edényt forgatva még kicsit folyik, akkor hozzáadjuk a kevés kis ecetet és minimális borkősavat. Bár ez furán hangozhat, de nem elhanyagolható: a savasság biztosítja, hogy a habunk ne essen össze teljesen a csokoládéval való összekeverés után.
Jöhet is bele a kihűtött olvasztott csokoládé, majd óvatos, ám határozott mozdulatokkal egyneműre keverjük. Egy kicsit össze fog esni a hab, ettől ne ijedjünk meg. Kanalazzuk poharakba a krémet, és éjszakára (de legalább 3-4 órára) rakjuk hűtőbe, hogy jól megdermedjen. Málnával, aprított törökmogyoróval, vegán joghurttal és csokireszelékkel díszítve tálaljuk.
Forrás: Nosalty