Készíts mentás-csokis bonbont ajándékba!
hirdetés
A születésnapi ajándék előállítása nagy örömet fog okozni, meglátod. Mi magunk nagyon szeretünk ajándékot készíteni. A házi bonbon remek ajándék. Tuti sikere lesz majd a barátok, ismerősök körében.
Mi most egy olyan receptet választottunk, amihez sütilapot kell sütni, de akinek ehhez már nincs kedve, ideje, kekszmorzsával is nyugodtan meg lehet valósítani. Ezt a receptet lehet a gyerekkel is együtt készíteni. Már a tészta bekeverésénél is segítségünkre lehetnek az apróságok, de csak ez után jön a munka igazán gyerekbarát része.
hirdetés
A kisült lapot szét kell tépkedni-morzsálni. Ez az a része a munkának, amikor a gyermekünk igazán jól érzi majd magát, s mi végre nem rimánkodunk a konyhában, hogy „tessék már kimászni abból a tálból!”, mikor már könyékig, és még azon is túl elvesztek a gyerekek valamely nyersanyagban. Csak arra figyeljünk oda, hogy a nagy munkában a kóstolgatás elkerülhetetlen, és a bonbon-alapanyag nagyon gyorsan tud eltűnni a kicsi szájban. Miután a tésztát szétmarcangoltattuk a gyerekekkel, jöhet a szó szoros értelemben vett gyurmázás. Játsszunk az étellel, most lehetséges. Nem könnyű elérni, hogy a kis golyók legalább nagyjából hasonló méretűen kerüljenek ki a gyerekek kezéből, de hát ettől lesz minden darab egyedi és utánozhatatlan. Már csak a csokival való bevonás maradt hátra. Szép ajándék és egyben finom is!
Hideg sportszelet
Hozzávalók:50 dkg darált keksz (lehet egész is, csak akkor neked kell ledarálni), 1-2 üvegcse rumaroma (ízlés szerint), 3-4 evőkanál kakaópor, 2 dl tej, 25 dkg margarin felolvasztva (nem kell, hogy teljesen folyékony legyen), 20-25 dkg porcukor. A mázhoz kell 20-25 dkg tej- vagy étcsokoládé.
Elkészítése a következőképpen zajlik: jól kavarjuk össze a hozzávalókat, ezt követően nyújtsuk ki, és tegyük be a hűtőbe két, három órára. Hidegen tegyük tálcára - tehetünk alá sütőpapírt, alufóliát-, majd vonjuk be olvasztott csokoládéval. Felkockázva kínáljuk akár ajándékba is. :)
Meg szeretnénk még jegyezni, hogy amennyiben nem akarjuk, hogy túl édes legyen, tegyünk mindössze húsz dkg porcukrot valamint egy kanál lekvárt bele. Ha nem számoljuk a hűtőben való tárolást, és nem darálunk kekszet, hanem már eleve daráltan vásároljuk, tizenöt perc az elkészítése, ha darálunk is kekszet, akkor is csak harminc perc.
Nagyon csokis muffin
Hozzávalók 24 muffinhoz: 5 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg étcsoki, 3 dl tej, 2 csomag sütőpor, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál kakaópor, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál tej, 24 x fél kiskanál darált háztartási keksz. A tojásokat üssük fel, és válasszuk szét, ezt követően a fehérjét verjük kemény habbá két csomag vaníliás cukorral. A sárgájához adjuk hozzá a húsz dkg cukrot, ezt is verjük fehéredésig. S ezt követően öntsük bele a három deci tejet, fél deci olajat. A szárazanyagokat is keverjük össze, a lisztet, a sütőporral, valamint a kakaóporral. És öntsük össze, homogénné keverjük el. Az egyik tábla csokit kockázzuk fel, tegyük a mikróba két percre 350 Watton. Ezt követően egy másik kis edényben avagy bögrében két evőkanál tejet is melegítsünk fel benne, majd ezt öntsük a melegített csokira. Még egy percre visszamehet a mikróba, amennyiben nem olvadt fel, majd elkeverve megadja magát, olvadt csokit kapunk. Öntsük bele a masszába, és keverjük el, nagy odafigyeléssel, óvatosan adjuk hozzá a tojáshabot is. A másik tábla csokit egy éles késsel hosszában vágjuk úgy fél centis rudakra, majd vízszintesen is menjünk végig rajta. Hogy meg ne sértsük magunk, a kés pengéjének az alsó felével vágjunk, s közben a másik kezünkkel a tetejét nyomjuk. Lényeges, hogy a csoki ne legyen meleg környezetben, ne legyen petyhüdt állagú, a száraz, könnyen törhető állag a jó. A muffinformákba helyezzük bele a papírformákat, és mindegyikbe szórjunk körülbelül fél kiskanálnyi kekszport. Ez amiatt szükséges, mert a csoki hajlamos sütés közbe leülepedni, így könnyen odaég. Így viszont eszébe sem jut! Majd feltöltjük őket, s a tetejükre szórunk csokidarabokat. Tíz percig nagy lángon sülnek, ezt követően még 20 / 30 percig kis lángon sül (190, majd 170 fokon).