hirdetés

Partnereink

Tíz év alatt épülhetne fel Makovecz budapesti katedrálisa az építész fia szerint

hirdetés

Tíz év alatt épülhetne fel Makovecz budapesti katedrálisa az építész fia szerint

Makovecz Imre életművének csúcsa lehetne megépítése esetén a budapesti Apor Vilmos térre megálmodott katedrális, érvelnek a tervek megvalósításának támogatói. Az építész fia, Makovecz Pál szerdán azt nyilatkozta az állami médiának, hogy szerinte tíz év alatt fejeződhetne be a beruházás. Makovecz Imre számos épülete áll Magyarországon. A templom ügye mellett mi most azt vesszük sorra, hogy mi minden valósult meg határainkon túl, Európában a magyar organikus építészet megteremtőjétől, és megvizsgáljuk, miért hasonlítják a tervet Gaudí katedrálisához.

Évtizedekben mérhető lassan minden fontos tényező, ami a felső krisztinavárosi templom ügyét jellemzi. Makovecz Imre egész életében álmodott erről, és dolgozott a terveken. Másfél évtizede írt ki meghívásos tervpályázatot a XII. kerület, és egy évtizede küzd a megvalósításért Nagy Ervin építész, Makovecz Imre munkatársa és barátja, akit a budapesti Hattyúház tervezőjeként ismernek a legtöbben.

hirdetés

Sokan egyenesen Antoni Gaudí katalán építész világhírű katedrálisához, a barcelonai Szent Család-templomhoz (Sagrada Família) hasonlítják Makovecz Imre budapesti katedrálistervét. Míg Gaudí a katalán szecesszió építészeként és a parabolaívek grandiózus játékosaként vált világhírűvé, Makovecz Imrét a magyaros organikus építészet megteremtőjeként tartja számon a hazai szakma.

Gaudí katedrálisa jelentős részben közadakozásból épült, az egy évszázadot is meghaladó megvalósítást az egyház, a hívek és Barcelona városa egyaránt támogatták. A katalán főváros addig jellegtelen negyedének új vonzerőt és idegenforgalmi rangot adott.

A Makovecz-katedrális megépítéséért küzdők szerint a magyar főváros XII. kerületében is hasonló hatású lenne a különleges templom. A projekt ellenzői szerint viszont egy stadion árába kerülne megvalósítása, az egyház pedig a későbbi fenntartás várhatóan magas költségeit veti fel.

A tervezett templom méreteiben a Mátyás-templomhoz lenne hasonlatos, 70 méter magas templomtoronnyal, és ugyanilyen hosszú hajóval. Viszonyításként érdekes megemlíteni, hogy a pesti belváros épületei fölé magasodó Parlament és a Szent István-bazilika kupolája egyaránt 96 méter magas, Gaudí Sagrada Famíliája majdnem száz méterrel magasabb ezeknél.

 

Az elnevezés önmagában vitát kavart

Makovecz Imre eredetileg a Szentek és kárhozottak templomának nevezte volna alkotását, de ezt a kritikák miatt még életében elvetette, később Szent Mihály-templomként, vagy a Feltámadás templomaként emlegette, mondta szerdai nyilatkozatában az építész életművét gondozó alapítvány elnöke, Makovecz Pál.

A Makovecz Imre által megálmodott templom formai megjelenése és részletes díszítése is élénk szóbeszéd tárgya egyházi körökben. A tervezőre jellemző organikus és magyaros jellegeket kellene összhangba hozni az elfogadott vallási jelképrendszerrel.

Gaudí barcelonai temploma befogadhatatlanul sok részletet rejt, a „tonnányi szimbolizmus” megnevezéssel tréfálkozik a szakma. Az oszlopok a Sagrada Famíliában is fákat formáznak, ahogy ez Makovecz számos épületénél is meghatározó motívum, belső és külső megjelenésben egyaránt.

Közös vonás az is, hogy egyik építész sem élhette meg a befejezést, nem alakíthatta a végső díszítést. A barcelonai templomon a Születés Kapuját Gaudí fejezte be, így a két kapupillért tartó híres teknősmotívum hozzá köthető. Fontos egyházi szimbólum, a földet és a tengert is képviseli.

Az esetlegesen megépülő budai Makovecz-templom jellegzetessége lehet az híveket vigyázó kétszáz angyal, amiknek alakjait Melocco Miklós szobrász alkotja meg az eredeti elképzelés szerint. A 85 éves művész kedvelt alkotásai a tervezett templom közelében a Hullócsillag és A falon átrepülő apáca. Előbbi az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozatának, a 18 évesen mártírhalált halt Mansfeld Péternek állít emléket, míg utóbbi a Kapisztrán tér egyik lakóépületének, egy volt rendháznak a sarkán repül át, megidézve az egykor ott élt nővérek lelkét és szellemiségét.

A leendő Makovecz-katedrálist díszítő szoboralakok többségének rajza már elkészült, de még nincs meg minden figura pontos terve, ahogy a templom végleges díszítésének terve sem ismert minden részletében.

 

Makovecz alkotásai Európában

Magyarországon a tervező számos épülete valósult meg és vált híressé. A templomok közül a paksi ökomenikus templom a legismertebb. Egytömegű tornya felül ágazik szét a felekezetek jelképeivel. Ezt a megoldást használja a tervező az 1992-es sevillai Expo magyar pavilonjához.

Az épület egyszerre összegzi a farkasréti ravatalozó, a siófoki és a paksi templom, a kakasdi faluház építészetét, illetve előrevetíti a piliscsabai Stephaneumot, írja a makovecz.hu, az oldalon térképi elhelyezés segíti az épületek keresését.

Az építészre jellemző motívum, az életfa uralja a Hansgeorg-házat Németország nyugati részén. A főváros, Bonn közelében épült családi ház egyszerre lakó- és irodaépület.

Az életfa motívuma határozza meg a Bódeni-tó északi partján épült Naturata üzletház hangulatát, külső megjelenésében és belsőépítészeti kiképzésében is illeszkedve az üzletház profiljához.

Franciaország keleti határvidékén áll az Ungersheim Ecomusée torony. A helyi falumúzeum olyan jelet szeretett volna, ami már messziről, a lombkorona fölé magasodva útirányt jelöl az érkezőknek. A BME és a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolája együttműködésében épült meg Makovecz Imre terve.

A mai Szlovákia legészakibb magyar többségű településén, Kolonban helyi ácsmesterek készítették el Makovecz Imre tervei alapján a falu szabadtéri színpadát és az ahhoz kapcsolódó kilátót. A színpad 2006 nyarán készült el.

A sepsiszentgyörgyi ravatalozó érdekessége, hogy a megvalósult épület második alternatívaként került papírra. Tornya a meg nem valósult budapesti világkiállításra megálmodott egyik expótorony hű mása. Az építést a hollandiai Karmel International Alapítvány támogatta.

Az erdélyi Sepsirákos temetőkápolnája kívülről szemlélve egy felemelt kezű embert jelenít meg. Két kezében a Nap és a Hold, középen a feszület. A feje félig arc, félig kámzsa, belsejéből szól a harang. A templom helyi faanyagból készült.

forrás: makovecz.hu

 

A vargyasi református templom koncepciója az évszázadokon átívelő templombővítéseket idézi. Ahogy a magyarországi középkori templomok többségében az első, kisebb alaprajzok újabb és újabb ráépítésekkel bővültek, ezeket a rétegeket érzékelteti Makovecz Imre temploma Vargyason. Gazdagon faragott rovásírásos köveket tárt fel a helyi romokon Kónya Ádám 1994-ben.

A kolozsvári református templom és zarándokszállás terveit 1994-ben készítette Makovecz Imre, 2008-ra készült el a templom. A hotel fedezet híján nem valósult meg. A háromszáz férőhelyes, centrális elrendezésű templom a kakasdi székelytoronyhoz hasonló formákból épül fel.

 

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 06.21.

Ma Alajos, Leila napja van.

5 remek alapanyag, amivel kiválthatod a húst

Akár elkötelezett vegák/vegánok vagyunk, esetleg időszakosan próbáljuk ki a húsmentes étrendet, vagy csak szeretünk néha új, izgalmas ízeket megkóstol...

  • 2021-06-21 06:06
SZIN: a legerősebb hazai

A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, ...

  • 2021-06-20 23:05
Görög Zita: „20 éve erre a pillanatra várok!"

Görög Zita műsorvezető és kedvese, a huszonkétszeres magyar válogatott futballista Laczkó Zsolt többezer drukkerrel hangolódott a városligeti szurkoló...

  • 2021-06-20 22:02
Piacra dobták az első magyar gyártású olajkeverékeket kisállatoknak

Az olajok tápanyagindexeit, a piaci trendeket és a kutatási eredményeket megvizsgálva háromféle állateledel-kiegészítő olajkeverék gyártásába kezdett ...

  • 2021-06-20 20:54
Újabb céges együttműködések a Kodolányin

A Kodolányi János Egyetem keretmegállapodást írt alá a Profigram Zrt.-vel és a Nextent Informatika Zrt.-vel. A nemrégiben a Gránit Bankkal aláírt együ...

  • 2021-06-20 19:44

hirdetés

Cukormentes bacon?! De miért lenne benne cukor?

Sokak számára meglepő lehet, de tény, hogy a polcokon található húsipari termékek nagyrésze kis mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ez alól a b...

  • 2021-06-20 18:05
Vizsláról nevezték el az első magyar mémcoint

Május végén elindult Magyarország első mémcoinja, amivel amellett, hogy szerencsés esetben sokat lehet keresni, még adakozni is lehet. Az alapítók ugy...

  • 2021-06-20 15:45
7 színes és hangulatos húsmentes étterem, ha egy jó zöldséges ebédre vágysz

Húsmentesen sem kell lemondanunk a finom éttermi ételekről: egyre nagyobb a választék, ha rendelni szeretnénk, vagy beülni egy kellemes helyre ebédeln...

  • 2021-06-20 14:33
Zenei program, ami fejleszti az óvodás gyerek térbeli tájékozódását

Egy óvodásoknak szóló zenei fejlesztési programnak köszönhetően a kísérletben résztvevő gyerekeknek nemcsak a tempóérzékelése, hangszínfelismerése jav...

  • 2021-06-20 13:08
A Mérlegen kifog a mai nap

Kedves természetének nehézségei lehetnek a mai uralkodó hangulattal szemben. Általában sarokba szorítva megtalálja a módját annak, hogy megoldja a fen...

  • 2021-06-20 11:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés