Szexi kókuszdiók
hirdetés
A kókusz egy csodálatos növény, fa, vagy inkább gyümölcs. Számtalan felhasználása ismeretes, azonban az egykori Kék Lagúna című filmre asszociálva még szexi és kívánatos is lehet ez a növény.
A kókuszpálma az egyszikűek osztályába, a pálmavirágúak rendjébe és a pálmafélékcsaládjába tartozó faj. Tudományos neve a Cocos nucifera / Arecaceae (pálmafélék) család. Valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Sok helyütt előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat. Méreteit tekintve akár a 30 méteres magasságot is elérheti, minden egzotikus filmben szerepel. Ezek a méretek nem aprók, így a levelei is elérhetik az 5 méteres hosszúságot, amivel a fűszoknyás lányok legyezik a férfiakat. Hosszú, narancs- vagy szalmaszínű virágzatot, amely seprűszerűen számos csüngő füzérré ágazik el, s amely tövén termős és néhány porzós, a csúcsán porzós virágokat hordoz. A jól kifejlett kókuszpálmák évente 12-15 virágzatot fejlesztenek.
hirdetés
Termése, a kókuszdió, lecsüngő és tojás alakú, színe a zöldesszürkétől a narancssárgáig terjedhet. Mérete 30 centiméter hosszú, 18 centiméter átmérőjű, 1-2 kilogramm tömegű.
„ A kókuszdiót borító durva rostszálakat kefesörték, tömítőanyagok, valamint – textilipari eljárásokkal – szőnyegek, lábtörlők, zsinórok készítésére lehet felhasználni. Ehhez az éretlen kókuszdiókat 3 napig vízben áztatják, így a rostok leválaszthatók a kemény héjról. Ezután a rostokat megszárítják, gerebenezik. Textilipari feldolgozáshoz fonalat készítenek belőlük. A kókuszszőnyegek rendkívül rugalmasak, korábban így készültek a tornatermi szőnyegek. 1000 kg kókuszdióból kb. 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani. Szintén a terméséből nyerik ki a koprát.”
A kókuszpálma az egyik legsokrétűbb felhasználású haszonnövény, amely a textil iparon kívül a gasztronómiában és konyhában is felhasználják. Fantasztikus finom jellegzetes íze elvarázsol, tápláló, ízletes, italnak is kellemes a teje és számos sütemény alappillére.
Felhasználása: a kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye. A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve (kopra) fűszerként használják különféle ételekhez, süteményekhez és édességekhez. A vízbe áztatott és végül kipréselt kókuszbél az ún. kókusztej, amelyet Ázsiában ételekhez adnak, vagy tejport, pépet vagy keményített krémeket állítanak elő belőle. A zsiradékban gazdag bélből világszerte ismert étkezési zsírt préselnek. A fiatal termések ízletes, édes kókuszvize nagyon kedvelt üdítőitalt szolgáltat a frissülni vágyók számára, de kókusz hozzáadásával készül az isteni finom Pina Colada is. Közvetlenül a csúcsán felvágott, héjazatlan termésből isszák k a tejét, illetve Európában, de például Ázsiában is főzéshez is használják.A kókuszolaját a test- és hajápolásban alkalmazzák, gyógyászati olajok és szappanok alapanyaga is. A "csontos" belső héját edényként használják. A pálmanedvből, amely a megvágott virágzatokból csepeg, pálmabort, arakot, ecetet, cukrot és szirupot állítanak elő. A kókuszpálma levelei és törzse építőanyag a trópusokon.
Forrás
antalvali.com és wikipedia.org
Képek: citygreen.hu és szabadlabon.hu