Ínycsiklandó salátafajták neked is!
hirdetés
Nem csak fogyókúrázók körében örvendenek hatalmas sikernek a megannyi ízben, kinézetben és változatban elkészíthető saláták.
Amikor maga a saláta kifejezés jön szóba, biztosan neked is az első gondolatod, hogy milyen recepteket, elkészítési módokat ismerhetsz meg, találhatsz, de arra szinte senki sem gondol, hogy mennyire érdekes ezeket a falatok, mint növények is. A salátáknak, mint növényeknek is megannyi fajuk létezik, különféle méretben, színben és persze nem elhanyagolható ízvilágban. Ismerjünk most meg néhányat ezek közül
hirdetés
Fejes saláta
A fejes salátát Kínában kizárólag főve fogyasztják. Bár nálunk is csinálnak belőle főzeléket, azért leginkább ecetes öntettel esszük. A tojásos nokedli hűséges párja tépősaláta, vagyis nem szabad késsel szeletelni. Az enyhe ízű és nagy C-vitamin-tartalmú zöldség hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolható, könnyen befülled. Főzeléknek a spenóthoz hasonlóan fokhagymás ízesítéssel finom.
Ez a nemesítői bázis Közép- Franciaországban taláható, Angers-ban. A Loire-völgyi település klímája a magyarországival nagy hasonlóságot mutat. A cég kínálatában az elmúlt 15 évben nagy sikerű fajták kerültek ki innen, így a Titan, Daguan, Enrica. Az újabb nemesítésű anyagok is hamar elfogadottá váltak a szabadföldi termesztők körében. Használja fajtáinkat tavasztól késő őszig.
Endívia
A középkor óta ismert zöldsaláta a cikóriafélék családjába tartozó endívia. Tápanyagtartalma nagyobb, kalóriaértéke kisebb, mint a fejes salátának. Enyhén kesernyés ízét úgy vehetjük el, hogy halványítjuk (vagyis sötétben tároljuk). Vitaminban gazdag leveleiből főzeléket is készíthetünk, de érdemes megkóstolni friss salátának zöldalmával, dióval és citromos-joghurtos öntettel.
A lándzsa formájú, halvány levelekkel bíró, enyhén kesernyés, gazdag aromájú saláta csak a mostanában jelent meg a magyar piacokon, zöldségeseknél. Az endívia jó alternatíva lehet a téli időszak szűk zöldségkínálatában, s egyedi ízével sokak kedvencévé válhat.
Jégsaláta
A roppanós levelei miatt kedvelt jégsaláta frissességéről semleges ízű leveleinek víztartalma gondoskodik. Vásárláskor válasszuk a halványzöld színű fejeket, hűtőszekrényben akár egy hétig is frissen tárolhatjuk őket. Gépsonkával, reszelt sajttal, mustáros, fokhagymás, olívaolajos öntettel kellemes nyári vacsora.
A jégsaláta fejes saláták egyik változata, amely egyre népszerűbb lesz a magyar konyhában, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is. Levelei már önmagukban is dekoratívak, fényesek, szép sárgászöldek, szinte kínálja magát ez a növény.
Aki szereti a salátákat nyáron és van, egy kis konyhakertje bátran termesszen jégsalátát, hiszen magról könnyedén szaporítható. A kert napos részébe érdemes ültetni a jégsalátát, mert levelei csak akkor lesznek igazán szépek, és ízletesek, ha kap elég napfényt. Félárnyékban a fejek becsukódnak és élvezeti értékük is lecsökken.
Rukola
A rukola, azaz borsmustár íze kissé csípős, eléggé karakteres. Vásárláskor csakis friss, zöld leveleket válasszunk, hűtőszekrényben is csupán 1-2 napig marad üde. Társíthatjuk kevés balzsamecettel, pirított csirkemellcsíkkal, friss uborkával és koktélparadicsommal, frissen reszelt parmezánnal. Borsmustár a becsületes magyar neve, de leggyakrabban rukkolának hívjuk. Nem csak salátának kitűnő ez a kissé csípős zöldféle! Érdemes megbarátkozni vele!
A rukola a keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.
Radicchio
Az olasz radicchióból a látvány kedvéért is érdemes néhány márványozott, bordó színű levelet hozzáadni bármilyen friss salátához. Különleges megjelenését a rendhagyó termesztési technológiának köszönheti. A kemény, ropogós, enyhén borsos ízűsaláta nemcsak nyersen, friss citromos öntettel remek, de érdemes félbevágva grillezni, vagy vajon enyhén megpárolva pirított fenyőmaggal megszórni is.
Képek: delimanochefs.hu, marthastewart.com