Teázásra fel!
hirdetés
Nem vagy te angol királynő hogy egyfolytában teázgass, kikéred magadnak? Csak akkor vagy hajlandó teázni, ha náthás vagy? Nem tudod, miből maradsz ki! A tél közepén a hidegekre való tekintettel, összegyűjtöttünk pár tippet, hogy új esélyt adhass a teának és te is a teázók táborába lépj.
Első és egyben a legjobb tanácsunk az, hogy ne ragadj le a filteres fekete és zöld teás, boltokban szuper marketekben kapható alapdaraboknál. A teák világának sokszínűségét fel kell fedezni! Ha teljesen kezdő vagy a témában, egy teaházba kell ellátogass, itt kiszerelésű szálas teákat is tudsz venni, általában segítőkészen elmondják melyik milyen és a különböző típusok jellemzőit is elmagyarázzák. Így a legkülönbözőbb ízvilágú és erősségű teákkal tudod feltölteni, frissíteni az otthoni készletet.
hirdetés
Nemcsak tealevélből lehet nagyon, de nagyon szuper finom teákat csinálni, de különböző gyógynövényekből, termésekből is. Az ablakpárkányodban nevelt mentától a csipkebogyóig rengeteg mindenből tudsz teát főzni ezeknek a pontos elkészítési módjukat megtalálod az interneten is, érdemes a neten utána olvasni. Ezeknek olyan jellegzetes az ízük, hogy gyakran nincs is szükség külön ízesítésre. Apropó, ha már ízesítésről van szó, mindannyian a jól ismert Ovis Teán nőttünk föl, ami ugye egy nagy adag forró vízbe tett teafilter, jó sok cukorral valamint citrompótlóval felpörgetve, hogy azért legyen valami jellegzetes íze is az italnak. A cukor és a citrom kombináció azóta is végigkíséri a teázási szokásainkat. Pedig az igazán jó teákat érdemes először ezek nélkül felfedezni, klasszikus ízesítőink tudniillik teljesen elfojtják a tea eredeti ízét.
Mi az: Kiváló ellenszer megfázásra, és még finom is?
Hát persze, hogy a gyömbérteáról van szó! Fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve pedig igazi baktérium pusztító kombinációt hoznak létre. Jöjjön a joker, a chai latte – ez egy remek indiai, fűszeres-tejes teakülönlegesség ez nemcsak felmelegít a legnagyobb téli hidegben is, de szuper íze is van és ráadásul még egyszerű is elkészíteni. Igen sokan évszaktól függetlenül szívesen isszák. Angol nyelven igen sokféle receptet találhatsz az interneten utána olvasva, de magyarul is van fent pár darab. Sőt ha egészen extrém módon fel akarod javítani, akkor próbáld ki a sütőtökös változatot! A mámor és önkívület lesz! Kapható instant por változatban is, de mi az otthoni verziót favorizáljuk. Sokan azért nem szeretik a teakészítést, mert macerás. Fordítsd meg a dolgot: csinálj belőle rituálét! Így még inkább ki tudsz kapcsolni este az egész napos pörgés után. A reggeli rohanós készülődésbe is jobban be tudod illeszteni, ha jól sakkozol a feladatokkal, például amíg hűl a tea, bemelegítő nyújtógyakorlatokat végezhetsz. Eleinte nehéz szokássá tenni, de megéri, hogy ne minden reggel a nyűgös kapkodásról szóljon.
A rituálékról is ejtsünk néhány mondatot, igen sok, a teázásban járatlan embert elijesztenek a hardcore, ortodox teázás hívei, akik szerint a megfelelő tea csakis precízen betartott, pontos műveletek folyamán érhető el, amiket ha nem követsz lépésről lépésre, akkor arra is méltatlan vagy, hogy a teafüvet a kezedbe vedd. Elárulunk valamit semmi értelme ezen stresszezni, feszengeni. Ha megfog a téma, akkor úgyis utána olvasol, és kitapasztalod a legjobb elkészítési módokat. A teázás kiválóan alkalmas arra is, hogy pompás kiegészítőket, avagy éppen vintage porcelán csészét és ezüst kiskanalakat és társaikat vegyél meg hozzá a lehetőségek száma egyenlő a végtelennel, csak a konyhaméreted szab neki határt. Amennyiben már nagyon sok vintage csészéd, annyira, hogy nem tudod őket mire használni, sokféle módon feldobhatod velük az otthonod akár – miért is ne? – virágcserépként is!