Hagymával a szívroham ellen!
hirdetés
A hagyma gyakorlatilag a legtöbb magyar ember táplálkozásának a szerves része. A gyümölcsleveseket eltekintve szinte mindegyik levesbe vágunk hagymát is, hiszen valósággal elképzelhetetlen nélküle az étel. Mindemellett természetesen fogyasztjuk nyersen felvágottak mellé és különböző salátákban. Nem véletlen, hogy rengeteg ételnek része a hagyma, mivel rendkívül egészséges. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent tesz a szervezetért!
Természetesen rengeteg vitamint tartalmaznak a hagymafélék, de mindemellett még van bennünk ásványi anyag, nyomelem és különböző kénvegyületek, fitokemikáliák, flavoniodok, továbbá tartalmaz gyulladáscsökkentő és allergiaellenes hatóanyagokat is. Mindezek miatt nem csak pörköltalapként lehet szenzációs, hanem egyéb ételekben is.
hirdetés
Hajhullás ellen
A vöröshagymának a levek kifejezetten jó hajhullás ellen, mivel a kényvegyületeket képesek fokozni a fejbőr vérkeringését. Ennek okán a hajhagymák több oxigénhez és tápanyaghoz tudnak jutni. Egy jó hagymalékúra két hónapos használata is már nagyon sokat segíthet a kopaszodás ellen. A gyümölcscentrifugával facsard ki a hagymának a levét és keverd össze egy teáskanál mézzel. Ezt a krémet pedig masszírozd bele a fejbőrödbe. Húzz a fejedre egy zuhanysapkát és a hagy a keveréket továbbra is a fejbőrödön legalább egy órán keresztül. Ez után öblítsd le és most meg a hajad alaposan samponnal.
Cukorbetegeknek is hasznos
Nem kell semmilyen különlegességre gondolnod, ez esetben csupán fogyasztanod kell a hagymát. A hagymában található ugyanis egy vegyület, az allil-propil-diszulfid, amely képes serkenteni az inzulintermelődést és ugyanakkor képes csökkenteni a vérnek a glükóz szintjét is. Ja és ez még semmi, mivel króm is található a zöldségben, amelynek megint csak jelentős szerepe van a vércukorszint szabályozásában.
Segít megelőzni a daganatok kialakulását
A vöröshagymában olyan vegyületek találhatóak, amelyek képesek felvenni a harcot a daganatok ellen. A következő betegségek ellen lehet hatásos: tüdőrák, petefészekrák, gyomorrák, hólyagrák, emlőrák, prosztatarák, májrák, bélrendszeri daganatok. Javasolt tehát napi egy vöröshagymát elfogyasztani, mivel így tudjuk csökkenteni a daganatos megbetegedésének kialakulását. A vöröshagymáshoz hasonlóan a fokhagyma is hasonlóan sokat tehet az egészségünkért.
Vérnyomáscsökkentőként is hasznos
A vöröshagymában található úgynevezett kvercetin, amely képes lecsökkenteni a vérnyomást. Mindemellett a hagyma viszont képes támogatni a szív- és érrendszer működését is. A kvercetinenk kívül ugyanis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a koleszterin felhalmozódjon az erekben. Ez pedig rendkívül fontos, hiszen ha úgynevezett plakkok alakulnak ki az érrendszerben, akkor az okozhat szívrohamot, stroke-ot és érszükületet.
Immunrendszerünk is erősebb lesz tőle
Nem igazán szeretnénk ecsetelni az, hogy mennyire fontos az immunrendszerünk, inkább arra hívnánk fel a figyelmet, hogy különösen fontos a téli hónapokban. A hagymában található polifenolok és antioxidánsok serkenthetik az immunrendszert, valamint védik a sejtjeinket a különböző fertőzésektől is. Mindemellett pedig felveszik a harcot az oxidatív stressz káros hatásaival szemben is. Továbbá a vöröshagyma tartalmaz szelént is, amely megint csak pozitív hatással van az immunrendszerre. Nem csak a megelőzésekben jó, hanem a már kialakult betegségekből is hamarabb lehet gyógyulni a hagyma segítségével.
A szájhigiéniáért is sokat tesz
A nyers hagyma, mint tudjuk kellemetlen szájszagot okoz, de ez csak rövid ideig tart. Ha viszont ezt a kis kellemetlenséget bevállalod, akkor cserébe elpusztítja a fogszuvasodásért és ínybetegségek kialakulásáért felelős baktériumokat.
Forrás
Képek: rcnews.hu