Bodza fogyókúrához is!
hirdetés
Mi lehet az a csodaszer, ami egyszerre fogyaszt, ránctalanít, napok alatt végez az influenzával, segíti az emésztőrendszer működését, az anyagcserét? Ez nem mást, mint a rengeteg pozitív hatással bíró bodza virága és annak gyümölcse.
A bodzát Európa-szerte hatalmas varázserővel ruházták fel, annak misztikus jótékony hatásai miatt. Titokzatos hagyományok övezték, míg gyógynövényként való hatása talán egy idős lehet az emberiséggel. Gyógyhatásainak száma szinte végtelen, ismeretes ugyan, hogy akár még a daganatos megbetegedések gyógyításával is össze hozható, mindemellett javítja a talaj minőségét, nagyon finom illata van, kiváló üdítő italok is készíthetőek belőle. A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete.
hirdetés
A bodza elősegíti a fogyást
A bodza a számtalan jótékony hatása mellett egy olyan tulajdonsággal is bír, amit talán kevesen ismernek. Ez nem más, mint hogy remek társ lehet a fogyókúrában és a súlyvesztésben is.
A bodza olyan hatóanyagokat tartalmaz melynek fő hatásai a lázcsillapítás, a megfelelő izzadás mértékének helyre állítása, segít az anyagcsere felgyorsításában, a zsírok lebontásában, a szervezet méregtelenítésében.
A bodzát biztosan mindenki gyerekkorától ismeri, szüleink, nagyszüleink gyakran készítettek belőle bodza szörpöt a virágából, azonban azt kevesen tudják, hogy a bodzának maga a gyümölcse, a kis fekete bogyók az igazi kincsek. A bodzáról általánosságban elmondható, hogy az egész növény felhasználható, azonban számos jótékony hatása mellett tökéletes kiegészítő, ha fogyókúrázol, vagy szeretnéd felpörgetni az anyagcserét.
A bodza tinktúra elkészítése
Mint minden tinktúra a bodza sem készül nagyon bonyolult módon. Az egész növényből el lehet készíteni a tinktúrát, de vegyük azt is figyelembe, hogy mint minden hasonló kivonatnak, ennek is jelentős alkohol tartalma van.
Hozzávalók: 2-3 nagy bögre bodza bogyó. vagy a bodza gyümölcse, virága, annyi alkohol, pálinka, szesz, ami ezt ellepi
Elkészítés: A mennyiség nem nagymértékben számít, bár valóban vannak arányok, amiket be kell tartani. A bodzát helyezzük egy nagyobb üvegbe, amelyet le tudunk légmentesen zárni. A bodza bogyókat és a virágját, helyezzük az üveg aljára, majd öntsünk fel annyi alkohollal, hogy azt teljesen ellepje. Legcélszerűbb saját tapasztalat alapján az egyszerű házi pálinka! Amikor a keverék kész zárjuk le szorosan, hiszen a gyümölcs benne erjed és a pálinka is magas alkoholtartalma miatt gyorsan elpárolog. A keverék már következő nap elkezd érni, azonban legyünk türelmese, mert itt is jó munkához idő kell. A bodza gyümölcse, virága már következő nap teljesen a keverék tetejére fog szállni, éppen ezért ajánlatos minden nap megkeverni és pontosan 21 napon át érlelni. Amikor eltelt a 21. nap is a keveréket egy gyolcson keresztül le kell szűrni és jó alaposan kifacsarni, hogy egy cseppje se menjen kárba.
Ezután következik az érdembeli munka. A tinktúra fogyasztását fokozatosan kell elkezdenünk, mert ha nem megfelelő mennyiségben adagoljuk csúnya hasmenést, gyomor fájdalmakat, vagy akár erős tisztító hatása miatt súlyos epekrízist is okozhat.
Tehát a bodza tinktúra felhasználása a következő: minden nap pontban este 18:00 órakor kell meginnunk a keveréket. Az adagolás a következő: az első nap egy nagy pohár buborék mentes vízbe vagy teába egy teáskanál bodza tinktúrát adunk, a következő nap két kanál, a harmadik nap 3 kanál és ez így megy tovább a hetedik napig. Amikor elértük a hetedik napon és hét teáskanál tinktúránál tartunk, elértük a megfelelő mennyiséget. Ezt a kúrát és a 7 kanál tinktúrát legalább 30 napon keresztül kell fogyasztanunk, majd 14 nap szünet, és kezdhetjük elölről a kúrát.
Fontos, hogy közben figyeljünk oda a cukor, édességfogyasztásra is, a felvágottak és mű ételek kerülésére. A súlyveszteség szervezettől függően akár 8-10 kg is lehet.
Mint azt láthatjuk a természet patikája is sok mindenben segít nekünk, csak mindig meg kell keresnünk a megfelelő módszereket és hozzávalók.