hirdetés

Partnereink

Szociális fóbiám lehet?

hirdetés

Szociális fóbiám lehet?

A társas helyzetekben jelentkező szorongás jellemzi, sok esetben ennek a helyzetnek már a gondolata is nyomasztó, kínzó érzést kelt. Kialakulásának hátterében kimutathatók a szerotonin- és a dopamin-rendszer eltérései és a receptorok túlérzékenysége.

A leggyakoribb pszichés betegségek közé tartozik: a lakosság 13-15 százaléka szorong társaságban, nyilvánosság előtt, és közülük 2,5-3,5 százalék feltétlenül kezelésre, gyógyításra szorul. Az ilyen fóbiában szenvedők között nincs női túlsúly. A betegség ismérvei:

hirdetés

• Erős, állandó félelem olyan helyzetektől, amikor fennáll a lehetősége annak, hogy ismeretlen emberekkel találkozhat, velük esetleg szót kell váltania, a figyelem ráirányulhat. A félelem az ismerősök, osztálytársak, munkatársak körére is kiterjed.

• A beteg retteg attól, hogy észrevehető a szorongása, hogy zavarba jön, megszégyenül, kritizálják, megalázzák. Súlyosabb esetben képtelen mások előtt enni, bármit is tenni, fölvenni a telefont, ha csörög, ajtót nyitni, ha csengetnek.

• Minden olyan helyzet, amelyben emberekkel kapcsolatba kerülhet, erős szorongást kelt benne. Ez pánikroham formájában is megnyilvánulhat.

• A beteg tudja, hogy félelme ésszerűtlen és túlzó, de mert agya a helyzetet veszélyesnek ítéli, csak az elkerülésével tud védekezni, illetve ha ez lehetetlen, magas intenzitású feszültséggel ós szorongással viseli el, ami testileg és idegileg is kimeríti.

• Jellemzi a beszűkült társas kapcsolat, a (nem az észbeli képességek hiánya miatt) gyenge tanulmányi ós munkateljesítmény. Nehezen barátkozik és választ párt.

• A szociális fóbiát kísérő tünetek: erős remegés, verejtékezés, szapora szívdobogásórzet, hányás, a hang reszketése, a gondolatmenet ós a szóbeli kifejezések megszakadása és elpirulás. Mindezeket a beteg igyekszik (csekély sikerrel) eltitkolni, ami külön erőfeszítést igényel.

A tünetek már fiatalkorban megmutatkoznak, a 18 hónapos kisgyermekek 15 százalékánál észrevehetők: félénkek, ha idegent látnak, sírva fakadnak, elbújnak, eltakarják a szemüket. Később igen szégyenlősek, nehezen barátkoznak, nem játszanak másokkal, nem keresik a kapcsolatot kortársaikkal, gátlásosak, óvodában és iskolában igyekeznek észrevétlenek maradni, ós szoronganak, ha otthonról el kell menniük. Az ilyen viselkedést mutató gyerekeknél fokozott a lehetősége annak, hogy kialakuljon a szociális fóbia vagy más szorongásos betegség. A tünetek 10-20 éves kor között válnak kifejezettebbé, és kezelés nélkül az egész élet során fennmaradhatnak,

A szűk családon belül valaki más is szenved hasonló betegségben: az öröklődést kutató ikervizsgálatok a családi halmozódás 30 százalékos meglétét igazolták. A szociális fóbia az esetek 75-80 százalékában együtt fordul elő más szorongásos betegségekkel: egyszerű fóbiával, agora-fóbiával, pánikbetegséggel, depresszióval. Gyakran kíséri alkoholizmus, mint az öngyógyítás és szorongásoldás igen káros problémamegoldási kísérlete. A betegek 20- 25 százaléka alkoholistává válik, annak minden kísérőtünetével és hátrányával együtt.

A fóbiák a szorongásos betegségek körébe tartoznak, azzal a különbséggel, hogy mindig pontosan ismert a szorongást, félelmet kiváltó helyzet vagy \ a tárgy. A fóbiás tudja, hogy ami a rettegést kiváltja benne, az nem életveszélyes számára, de az agya veszélyesnek ítéli, így nem tud megszabadulni kényszerképzetétől és bénító félelmétől. Igyekszik eltitkolni a fóbiáját, hiszen tudja, hogy nem értik meg kínlódását, szorongását.

Forrás: Wikipédia

Képek: midwest-center.tumblr.com és anxiety.org

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 01.19.

Ma Sára, Márió napja van.

Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26
30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02
„Vendégségben Önnél” a Nemzeti Filharmonikusok online kamarahangversenyei

Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a koncertek, kiállítások, fesztiválok, színházak nyújtotta élményeket. Ám addig sem kell megvonunk magunktól mind...

  • 2021-01-17 14:18
A Continental bemutatja a „Vision 2030" stratégiai programját a Gumiabroncs üzletág számára

A Tőkepiaci Napok kapcsán a Continental ismertette a Gumiabroncs üzletágra vonatkozó új stratégiai programját. A „Vision 2030" a szervezet és az össze...

  • 2021-01-17 11:21

Minden cikk

hirdetés

hirdetés