Tavaszi megújulás az egészségedért!
hirdetés
Kit ne ébresztenének, vagy ráznának fel a téli álomból a tavasz első, zsenge rügyei, a közelgő jó idő, a melegedő levegő, a nap sugarainak még halovány ereje. Amikor látjuk, hogy már vészesen közeleg a tavasz, mindenkiben mocorog valami, és a rügyező fák láttán az ember egyre inkább vágyik a természetbe, a szabadba, teste pedig csak úgy áhítozik a fényre, a mozgásra és a friss levegőre. Fogyasszunk ilyenkor illatos fűszernövényeket és friss, rostokban gazdag zöldségeket, melyek tisztító hatásúak, és szervezetünknek is megadják az újrakezdéshez szükséges energiát.
A hideg teleket őseink egyedül elraktározott zsírpárnáknak köszönhetően élték túl. A fűtésnek köszönhetően ma már szerencsére nem fenyeget megfagyás veszélye, azonban génjeink még mindig gondoskodnak arról, hogy szervezetünk a hideg hónapokra elegendő tartalékot halmozzon fel. A tavasz-beköszöntével természetesen azonnal meg szeretnénk szabadulni a felesleges kilóktól, ezt pedig a leggyorsabban zsírégetőkkel és kitartást igénylő sportokkal, például kocogással, vagy görkorcsolyázással érhetjük el.
hirdetés
Együk magunkat karcsúra!
Manapság egyre gyakrabban hallani a zsírégetőkről, azokról a természetes anyagokról, melyek gondoskodnak szervezetünk optimális zsírégetésről serkentve ezzel az anyagcserét. A zsírégetők körébe tartozna a szénhidrátok és fehérjék, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok, valamint a szervezetünk által termelt hormonok.
A szénhidrátok csodálatos zsírégetők, ezért fogyasszunk bőven szénhidrátokban gazdag tésztaféléket, burgonyát, kenyérféléket és müzlit, valamint friss gyümölcsöket és zöldségeket. A szánhidrátokkal hamarabb jóllakunk és vércukorszintünk is egyensúlyban marad. Bár mindezek sok dietetikus véleményével szembe mennek, de mégis bevált módszerek. Egyik leghatásosabb „zsírfalónk” az izomzatunk, ami főként fehérjéből áll, ezért csak elegendő fehérje bevitellel és természetesen sok mozgással fejleszthetünk izmainkon. A fehérje építő köve a metionin, ami kulcsszerepet játszik izmaink erősítésénél és így a zsírégetésnél is. Fontos fehérjeforrás számunkra a máj, a tojássárgája, a hús, lencse, hal, sajt, joghurt és a szójából készült termékek.
A zsírpárnák elleni harc elengedhetetlen fegyvere a C-vitamin, amely elősegíti a szír szállításáért felelős hormonok termelődését, valamint a B-vitamin, mely olyan enzimek alkotórésze, amik felgyorsítják és lehetővé teszik az anyagcserét. B-vitaminban gazdag élelmiszerek a teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények, a burgonya, a tésztafélék, a gyümölcs és a zöldség. A nyomelemek közül elsősorban a jódot, a pajzsmirigyhormon legfontosabb alkotórészét tekinthetjük a zsír ellenségének. Ha túl keveset fogyasztunk belőle, anyagcserénk csak takaréklángon ég. Hiányát tengeri halak, tenger gyümölcsei és a jódozott sóval ízesített ételek fogyasztásával pótolhatjuk. Testünk jótékony hatású stresszhormonja, a noradrenalin gondoskodik arról, hogy szervezetünk elegendő energiához jusson, méghozzá nem máshonnan, mint a zsírpárnákból. A noradrenalint testünk a fehérje alkotórészeiből állítja elő, forrásai elsősorban a tej, a joghurt, a tojás, a szárnyasok és a tenger gyümölcsei. A követező oldalakon bemutatott receptek és tanácsok segítenek abban, hogy kombináljuk helyesen a különböző zsírégetőket, hogy akár egy hétvége alatt is megszabaduljon pár kilótól, és a tavasz beköszöntével belebújhassunk ruháinkba.
Képek: nlcafe.hu és dm-drogeriemarkt.hu